12 recepata protiv proljetnog umora - odagnajte ga vrlo lako 1. dio

12 recepata protiv proljetnog umora – odagnajte ga vrlo lako 1. dio

 

Klice se smatraju vitaminskim bombama jer se količine vitamina i minerala klijanjem uvećavaju za četiri do deset puta u odnosu na sjemenke prije početka klijanja.

Krajem zime i početkom proljeća organizam se teško prilagođava na česte promjene vremena, pa su učestale glavobolje, umor i depresija. A prve šetnje na zubatom suncu koje često dolazi u kombinaciji s hladnim i vjetrovitim vremenom obično ‘plaćamo’ prehladom. Često se dogodi da cijelu zimu prođemo bez prehlade, ali nas ona doslovno “pokosi” na proljeće i nije ju lako izliječiti. Ništa čudno, kažu stručnjaci.

– Zimi nam je dostupan manji izbor svježeg voća i povrća, pa se više jedu namirnice koje su konzervirane ili dulje skladištene. Hrana stajanjem i preradom gubi vitamine i bioaktivne komponente, pa možemo reći da se do kraja zime naše zalihe vitamina potroše, što može djelovati na naš živčani sustav i izazvati depresiju – kaže nutricionistica Dana Mrvić iz tvrtke Nutricionist d.o.o. iz Splita.

U proljeće su nam dostupne nove namirnice bogate mikronutrijentima koje će oživiti naše tijelo. Pritom se posebno treba koncentrirati na mlado povrće i šareno voće kojega u ima u izobilju. Upravo je mlado povrće u tanjuru najbolji način da nadomjestimo sve one nutritijente koje smo tijekom zime potrošili i nismo ih mogli nadoknaditi kroz prehranu, jer je prebogato vitaminima i mineralima.

– Zimi tlo najčešće miruje, razgrađuju se ostaci biljaka kao što je lišće i korijenje. Razgradnjom se tlo obogaćuje i u rano proljeće je najbogatije nutrijentima potrebnim za rast i razvoj novih biljaka. Također, dovoljno kiše i sunca u proljeće pogoduje razvoju biljaka – ističe naša sugovornica njegove prednosti.

U rano proljeće rastu šparoge, bob, mladi luk, rotkvica, grašak, rikula, zelena salata, špinat, matovilac, mladi krumpir, peršin, češnjak, mrkva i dobro ih je obilato koristiti u prehrani, ističe naša sugovornica. Valja istaknuti i samoniklo bilje koje raste u rano proljeće poput koprive, maslačka, divljih šparoga, tušta, cikorije i slično, dodaje Dana Mrvić.

– Šparoge su, na primjer, bogat izvor vitamina K i vitamina B skupine, osobito folne kiseline te željeza i magnezija. Kako vitamini B skupine, željezo i magnezij sudjeluju u normalnom funkcioniranju živčanog sustava, ova namirnica je idealna u borbi protiv depresije i umora. Šparoge obiluju klorofilom, snažim antikosidansom sa antikancerogenim učinkom – pojašnjava.

Bob, dodaje, kao i ostale mahunarke, obiluje vlaknima i proteinima, a ima i nisku kalorijsku vrijednost. Odličan je izvor vitamina B skupine, osobito folne kiseline te obiluje željezom, kalijem, magnezijem i cinkom. Djelovanjem kemikalija nastaje i L – DOPA prirodni prekursor dopamina, adrenalina i noradrenalina, neurokemikalija u mozgu, koja se inače koristi i kao lijek kod Parkinskonove bolesti. 

Okus rotkvica potječe od glukozinolata, snažnih bioaktivnih komponenti sa antimikrobnim i antioksidativnim djelovanjem. Sadrži vitamin C koji poboljšava apsorpciju željeza, potiče budnost i energiju. Mladi luk obiluje vitaminima K, A i C te željezom. Također sadrži sumporne komponente koje imaju antikancerogena i antimikrobna djelovanja, ističe Mrvić.

Proljeće je idealno vrijeme da napravite iskorak u prehrani tako što ćete, primjerice, uvesti jedan vegetarijanski dan u tjednu, ili povremeno ubaciti u jelovnik neke nutritivno vrijedne namirnice koje inače ne koristite. Uz različite vrste samoniklog bilja, među njih se svakako ubrajaju klice i alge, koje mogu zamijeniti uporabu multivitaminskih pripravaka, kaže nutricionistica Dana Mrvić.

Tamara Dabić ističe da ih stručnjaci smatraju vitaminsko-mineralnim bombama, jer se količine minerala i vitamina klijanjem uvećavaju za četiri do deset puta u odnosu na sjemenke prije početka klijanja.

– Pored toga, klice sadrže enzime i nukleinske kiseline koje regeneriraju stanice i jačaju imunitet.

Jednostavno pripremaju i lako su probavljive, pa je iskoristivost hranjivih sastojaka daleko veća nego kod vitamiskih pripravaka dobivenih sintetskim putem – dodaje. Možemo ih nabaviti u trgovinama no lako ih je uzgojiti i kod kuće.

– Pritom za održavanje i unaprijeđenje kvalitete prehrane svakako preporučujemo da klijate sjemenke iz ekološkog uzgoja – one koje nisu kemijski tretirane niti u jednom dijelu uzgoja ili transporta. Klijanje sjemenki je jednostavno, a posebnu čar ima praćenje kako sjemenke napreduju, te činjenica da ih možemo odmah konzumirati, kaže Tamara Dabić.

Klijati možete gotovo svako cjelovito zrno – žitarice, mahunarke, sjemenke, orašide, no – naglasak je na – cjelovitom. Zrno koje je rafinirano, odnosno obrađeno, i ne sadrži klicu te ne može niti klijati, upozorava Tamara Dabić.

Klice se konzumiraju svježe, ili lagano termički obrađene, ističu naše sugovrnice, jer dulja termička obrada uništava njihova nutritivna svojstva. Možemo ih koristiti u juhama, namazima, popečcima, složencima, jelima s tjesteninom, slatkim jelima i napitcima. Idealne su u salatama. Najpopularnije su klice mahunarki (graha), rotkvice, alfa alfa i brokule. No, klijati mogu i žitarice (pšenica, kukuruz, ječam), druge kupusnjače (rotkva, gorušica), kao i biljke iz obitelji luka (luk, vlasac). Kad su u pitanju alge, najčešće se primjenjuju one sušene, u prahu, kao dodatak prehrani. Među njima su klorela i spirulina.

– Najpopularnije alge koje se koriste u kulinarstvu su kelp, nori, wakame, kombu i arame. Najčešće se dodaju u juhe, variva, salate ili za pripremu sushija (nori alge) – kaže Dana Mrvić.

Inače, alge su izuzetno bogati izvor važnih vitamina i minerala. Tako su istraživači utvrdili da u jednom gramu algi ima hranjivih sastojaka otprilike koliko ih ima u kilogramu voća i povrća. Sadrže i izrazito visok udio vlakana – i do 75 posto ukupne mase algi mogu činiti prehrambena vlakna. Visoka koncentracija joda u pojedinim algama djeluje pozitivno na štitnjaču koja je odgovorna za regulaciju metabolizma i dobru probavu.

Najbolji dodaci prehrani su oni koji dolaze iz prirode

I uz kvalitetnu cjelovitu prehranu ponekad nam treba podrška prirodnih dodataka prehrani. Pritom je važno da biramo one koji dolaze iz prirode i koji su što sličniji našim namirnicama, pa s njima mogu sinergijski djelovati na naše zdravlje i dobrobit, kaže Tamara Dabić. Među dodacima koji su najkorisniji u proljeće, posebno preporučuje:

  • Zelena magma – termički neobrađen dehidrirani sok mladih izdanaka ječma koji obiluje živim enzimima i moćnim protuupalnim klorofilom. Zelena Magma sadrži odličnu kombinaciju antioksidansa, vitamina A, B, C i E, devetnaest aminokiselina, folne kiseline, proteina, minerala i već spomenutog klorofila. Blaga alkalnost pomaže neutralizirati kiselost koja može nastati kao posljedica nedovoljno kvalitetne prehrane i stresa, te u situacijama povećanih napora. Odlična je u ublažavanju simptoma alergija.
  • Superalga klorela (Chlorella) poznata je kao snažan čistač organizma. U svojem izvornom prirodnom obliku klorela sadrži proteine, beta karoten, vitamin C, vitamine B skupine, željezo i klorofil. Odličan je izbor pri čišćenju organizma od teških metala, dioksina i drugih tvari koje imaju nepovoljan učinak na naš organizam. Kao alkalna namirnica pomaže uranoteženju pH u organizmu, te djeluje zaštititno protiv slobodnih radikala. Preporučuje se onima koji pate od anemije zbog folata, te B12 i željeza.
  • Spirulina pacifica – cjeloviti dodatak prehrani od mikroskopske modrozelene alge spiruline sadrži obilje vitamina, minerala, karotenoida, esencijalne aminokiseline (sadrži ih 18, od čega 8 esencijalnih) antioksidanse i klorofil. Povoljno djeluje na imunitet i izdržljivost kod fizičkih napora, što je potvrđeno i istraživanjima. Ima snažno antioksidativno djelovanje što ju čini odličnim izborom za detoksikaciju organizma (za koju se najčešće odlučujemo upravo u proljeće). Zbog visokog sadržaja željeza, spirulina je pogodna u tretmanu i prevenciji anemije. Učinkovito smanjuje razinu kolesterola u krvi, a ima i neuroprotektivno djelovanje.

Kako uzgojiti klice kod kuće?

Nabavite sjemenke klica koje želite uzgojiti (u trgovinama zdrave hrane), pa žlicu do dvije stavite u staklenku i namočite u vodi nekoliko sati, no ne dulje od 8 sati, kako ne bi započeo proces gnjilenja. Staklenku u kojoj ih namačete pokrijte tamnom tkaninom i držite na mračnom. Zatim isperite sjemenke i istresite ih na plitki tanjur, pa ravnomjerno rasporedite i ostavite na sobnoj temperaturi. Prva dva do tri dana jednom dnevno poprskajte ih vodom i pokrijte vlažnom krpom, no ne močite ih previše. Za klijanje je potrebno dva do sedam dana, ovisno o vrsti sjemenke, ili grahorice.

Autor/Photo by: Marijana Matković/24sata.hr

Share this Post