Tortilje su jedan od najtraženijih i mnogima najdražih zdravih obroka. Ideja za njihovu pripremu je doslovno – nebrojeno puno, a ograničenja što se tiče sastojaka gotovo da nema.
Tortilje možete napraviti i sami, pa ćete tako kontrolirati i sastojke, a ako ste u žurbi dobro će doći i kupovne, možete birati između običnih, integralnih, kukuruznih ili onih od rižinog brašna.
Donosimo vam 10 ideja kako pripremiti tortilje, od onih s piletinom, crvenim mesom, ribom ili vegetarijanskih.
Tortilja s humusom i piletinom
Sastojci:
- 2 tortilje
- 3 žlice hummusa
- 150 g pilećih prsa
- 1 manja rajčica
- par listova salate
- 1 žlica feta sira
- začini: papar, kurkuma, peršin
Postupak:
Piletinu narežite na kockice, začinite i ispecite na tavi. Ostavite da se hladi. Prethodno pripremljen hummus razdijelite na dvije tortilje, tako da premažete polovicu svake. Na humus posložite piletinu, također podijeljenu na pola, na svaku tortilju. Na meso ide povrće i na vrh feta sir.
Umotajte tortilju i servirajte toplu. Možete dodati još malo jogurta ili čak neposredno prije jela, preliti ga preko tortilje. Ako to napravite puno ranije, tortilja će vam se previše smekšati i postati gnjecava pa vam to ne savjetujemo.
Tortilja s avokadom i pilećom šunkom
Sastojci:
- 2 tortilje
- 150 g pileće šunke
- 150 g sira, može cheddar
- 2 žlice jogurta
- 2 žlice posnog sira
- 1 manjiavokado, zreliji
- 1 manja glavica luka
- 1 manja rajčica
Postupak:
Pileću šunku i cheddar narežite na trakice. Luk također. Rajčicu i avokado narežite na kockice. Posni sir pomiješajte s jogurtom. Na svaku tortilju stavite polovicu smjese posnog i jogurta pa preko raspodijelite sve ostale sastojke i na kraju umotajte tortilju. Dobro zatvorite na krajevima da vam se ne raspadne.
Mediteranska tortilja s piletinom
Sastojci:
- 2 tortilje
- 200 g pilećih prsa
- 1 žličica bosiljka
- 1 češanj češnjaka
- par maslina
- 1/2 žličice origana
- 1 rajčica
- 1 žlica maslinovog ulja
- 150 g feta sira
Postupak:
Pileća prsa narežite na kockice i ispecite na tavi pa ostavite da se malo ohlade. Češnjak narežite na sitno i u nekoj manjoj posudici pomiješajte s bosiljkom, origanom i maslinovim uljem. Rajčicu narežite na kockice. Posni sir namažite na polovicu tortilje. Potom preko stavite piletinu i rajčicu i prelijte začinima i dodajte na sitno narezane masline. Umotajte dobro.
Ovu tortilju možete jesti i hladnu i odmah nakon pečenja mesa, dok je još toplo.
Tortilja s mljevenom govedinom
Sastojci:
- 2 tortilje
- 200 g mljevene govedine (goveđi but)
- 1 manja glavica luka
- začini: sol, papar, peršin
- 3 žlice posnog sira
- 1 rajčica
- par listova salate
- 1 žličica maslinovog ulja
Postupak:
Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja pa prodinstajte na sitno narezan luk. Kad se luk omekša, dodajte meso i začine. Dinstajte dok meso ne donije lijepu zlatno.-smeđu boju pa kad je gotovo izvadite u posudu i ostavite da se hladi. Kad se meso ohladi dodajte mu posni sir i dobro promiješajte.
Na svaku tortilju stavite polovicu smjese mesa pa na njega naslažite na fete narezanu rajčicu i listove salate. Umotajte tortilju da am nigdje ništa ne ispada i uživajte u ovom visokoproteinskom obroku.
Low carb tortilja s burgerom
Sastojci:
- 1 rajčica
- 1/2 krastavca
- 200 g mljevene govedine
- 1 manja glavica luka
- začini: sol, papar, peršin
- 1 jaje
- 4 lista veće salate (puterica ili nešto slično)
Postupak:
Pomiješajte meso, jaje i začine u jednoličnu smjesu. Među dlanovima oblikujte 2 burgera, podjednake veličine.
Zagrijte tavu i stavite burger da se peče. Pecite dok meso ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Kad je meso gotovo skinite s ploče i ostavite da se hladi.
Za to vrijeme, narežite luk, rajčicu i krastavce. Kad se ohladilo, meso stavite na polovicu lista salate. pa preko stavite narezano povrće i preklopite listom. Ako su listovi manji i tanji, koristite više listova odjednom, da budete sigurni da će ova “tortilja” izdržati bez da pukne.
Slobodno se pomognite čačkalicom, da izbjegnete otvaranje salate.
Tortilja sa šunkom i sirom
Sastojci:
- 1 tortilja
- 50 g pureće šunke
- 50 g sira (gauda ili nešto slično)
- 1 manja rajčica
- par listova salate
Postupak:
Na tortilju samo naslažite sve sastojke pa je umotajte. Jednostavno i jako fino, a svakako bolje od običnog bijelog kruha.
Tortilja s omletom
Sastojci:
- 1 tortilja
- 2 jaja
- 1/2 rajčice
- začini: sol, papar, origano
- 1/2 žličice maslinovog ulja
Postupak:
Na tavi zagrijete malo maslinovog ulja i bacite rajčicu narezanu na kockice. Dok se rajčica dinsta, u posudici umutite jaja, dodate začine i potom jaja prelijete preko rajčice i ispečete kao klasičan omlet. Kad je gotovo istresete na tortilju i umotate. Dobro zatvorite na rubovima da vam jaja ne ispadaju.
Veganska tortilja s lećom
Sastojci:
- 1 tortilja
- 2 cherry rajčice
- 1/2 paprike
- malo peršina
- 100 g leće
- začini: sol, papar, chilly
- malo maslinovog ulja
Postupak:
Leću je najbolje koristiti onu kuhanu, iz limenke jer ćete tako uštedjeti na vremenu. Na tavi zagrijte ulje pa nakratko stavite češnjak, tek da se zacakli. Procijedite leću i istresite u ulje s češnjakom, dodajte začine i malo prodinstajte da se arome sljube. Potom istresite leću na tortilju i dodajte na kockice narezanu papriku i na četvrtine narezane cherry rajčice. Na kraju, dodajte malo svježeg peršina pa dobro umotajte tortilju. Ovo savjetujemo jesti toplo.
Tortilja s tunom i brusnicama
Sastojci:
- 1 tuna u limenci, u salamuri ili maslinovom ulju
- 2 žlice brusnica
- 2-3 lista salate, puterica ili kristalka
- 1 šaka rukole
Postupak:
Jednostavno na tunu samo posložite salatu, rukolu, brusnice pa ocijeđenu tunu. Dobro umotajte i možete odmah jesti.
Tortilja s lososom i posnim sirom
Sastojci:
- 1 tortilja
- 100 g dimljenog lososa
- 3 žlice posnog sira
- 1 žličica kopra
- začini: sol, papar
Postupak:
U posudici pomiješajte posni sir sa začinima i koprom pa ovime premažite cijelu tortilju tako da imate dosta debeo sloj. Ako je potrebno, dodajte još sira. Na sir, također po cijeloj površini, poslažite dimljeni losos pa sve umotajte kao palačinku. Narežite na komade dugačke 2-3 centimetra. Uživajte u ovoj tortilji koja ima u ovom slučaju, oblik rolade.
Autor: fitness.com.hr
Share this Post