tratite zivot

Znakovi da tratite vlastiti život

Za svakoga od nas različite stvari predstavljaju nešto smisleno…

Svatko od nas ispunjava svoj život na različite načine. Pa ipak, postoje pravila kako nikako ne bismo smjeli živjeti. Znakovi u nastavku pokazuju na koji način trošite svoj život pogrešnim stvarima

  1. Često prigovaranje

Svakodnevnim prigovaranjem na stvari kao što su posao, šef, plaća, obitelj, susjedi ili nešto slično, sami sebi stvarate negativnu energiju i negativno raspoloženje. Morate biti svjesni kako time ne ćete ništa riješiti, već ćete si samo odmoći još više. Stoga je potrebno da promijenite način razmišljanja i za početak krenete što manje prigovarati.

  1. Nedostatak cjeloživotnog obrazovanja

S obzirom da u današnje suvremeno doba moramo konstantno učiti i usvajati nova znanja i vještine, ukoliko to ne učinite zaustavit ćete svoj osobni rast i razvoj. Potrebno je da svakodnevno proširujete svoje znanje, vještine i kompetencije.

  1. Negativni komentari o samome sebi

Ukoliko sami sebi kažete kako nekom zadatku niste dorasli jer niste dovoljno pametni, dovoljno motivirani ili dovoljno vješti to će se zasigurno odraziti na vaše ponašanje. Zato je bolje orijentirati se na pozitivne strane i pokušati što manje samoga sebe kritizirati.

  1. Neplaniranje budućnosti

Svi znamo za onu „Najbolje su neplanirane stvari“, no, ipak je potrebno imati neki cilj, neku viziju vlastite budućnosti. Ne mora to biti nešto veliko, preveliko i detaljno, no poželjno je da imate vlastiti isplanirani plan što želite i kako to želite postići u budućnosti.

  1. Provođenje previše vremena sa krivim ljudima

Vrlo je važno da se okrenete oko sebe i pogledate osobe sa kojima provodite vrijeme. Važno je da uvidite razliku između onih pokraj kojih rastete i onih koji vas u tome sprječavaju. Kada uvidite razliku između njih, potrebno je da se odmaknete od ovih posljednjih jer vam ništa dobrog neće donijeti u životu.

  1. Neodvajanje od mobitela

Previše vremena danas svatko od nas provodi na mobitelu, društvenim mrežama ili računalima. No, nitko od nas ne razmišlja koliko nas upravo sve to odvaja od naših najbližih. Stoga, kada vam se god pruži prilika, provodite što više vremena sa prijateljima ili obitelji bez da istovremeno provjeravate poruku na mobitelu.

  1. Trošenje novca na nepotrebne stvari

Nepisano pravilo je da zapravo ne znamo upravljati novcem i da ga trošimo bez obzira da li ga imamo i koliko ga imamo. Razlog tome jest što i dalje ne prepoznajemo razliku od onoga što nam je zaista potrebno do onoga što mislimo da nam je potrebno. Kako tehnologije iz godine u godinu sve više raste, a sada već i iz mjeseca u mjesec svi gledaju na to kako kupiti najnoviji mobitel dok one najpotrebnije stvari poput hrane ili vode zauzimaju sekundarno mjesto.

  1. Premalo spavanja

Dobar i kvalitetan san ne samo da je potreban za zdravi život već i utječe na naše svakodnevno ponašanje. Zato je nužno da spavate onoliko koliko smatrate da vam je potrebno.

  1. Nezdrava prehrana

Ako ne vodite brige o svome tijelu i hrani koju unosite u organizam i to može kasnije biti jedan od problema. Zdrava prehrana utječe na cjelokupni organizam te ćete biti zdraviji. Kako prenosi zadovoljna.hr, zdrave navike utječu i na mentalno zdravlje kao i na to da se općenito osjećate dobro.

  1. Ostajanje u zoni sigurnosti

Svi se najbolje osjećamo kada se nalazimo tamo gdje smo najsigurniji. Kada radimo stvari u koje smo sigurni i kada ne prelazimo te granice. No, da biste u potpunosti uživali u životu, a time i poboljšali svoj život potrebno da izađete iz te zone sigurnosti, zone komfora i riskirate. Dakle, think outside the box. 😉

Autor: Wellness.hr

Share this Post