Ženama treba više sna, jer su im mozgovi kompleksniji

Ženama treba više sna, jer su im mozgovi kompleksniji

Da smo u odnosu na muškarce bolje u multitaskingu, već odavno znamo. To i objašnjava činjenicu zašto nam je potrebno više sna – mozak nam se treba bolje odmoriti tijekom noći.

Žene trebaju noću spavati (u prosjeku) 20 minuta više nego muškarci, tvrdi engleski profesor Jim Horne, šef centra za Sleep Research Sveučilišta Loughborough. Razlog je jednostavan: ženski mozak složeniji je od muškoga. Dečki, tako stvari stoje!

„Mozak žene drugačije je umrežen te je kompleksniji“, objasnio je Horne, inače jadan od vodećih stručnjaka za spavanje u intervjuu koji je dao britanskom magazinu Daily Mail.

Što više dijelova mozga koristimo tijekom dana, mozak će se više morati oporavljati tijekom noći

Time je potvrđena teza o kojoj se puno raspravljalo – da su žene više sklonije multitaskingu (i vještije u tome) nego muškarci. Horne kaže: „Žene rade mnogo stvari istovremeno i fleksibilne su, multitasking je za njih prirodan.“

No zbog toga što je naš mozak složeniji i posljedično zahtjevniji, na žalost nas čini i ranjivijima Naime, žene imaju više zdravstvenih problema od muškaraca kad premalo spavaju. Potvrđuje to istraživanje Sveučilišta Duke, na kojem je ispitano 210 žena i muškaraca srednjih godina.

 

Autor/Photo by: Dragica Mamić

Share this Post