Kako ostaviti odličan prvi dojam?

Žena i godišnja doba – ZIMA i zimski san

Stigla nam je zima. Stegla zima!

Baš volim slike prirode zimi i mističnu tišinu kojom odišu bijeli krajolici u odsjaju niskih sunčanih zraka. Volim filmske prizore i bajkovite ilustracije snježnih kraljevstva zaustavljenih u ledu. Prizore životinja koje hiberniraju ili tiho švrljaju šumom u potrazi za skromnim zalogajima hrane. Volim priče o pričama koje su se u drevnim obiteljima zimi prepričavale, uz peć i toplo ognjište.

No pisati o zimi, iz aspekta ženske ciklične prirode, možda je najnezahvalnije od svih “godišnjih doba”. Jer kad sve stane, ništa ne treba, zar ne? Jer zima samo jest. Ona miruje i mudruje, čeka i promatra. Ne angažira se više nego što treba, ne troši svoju energiju nepotrebno, nego ju mudro čuva za budući rast. Baš kao mudra stara žena koja se ne zamara mišljenjima okoline, koja nema potrebu argumentirati, tumačiti, uvjeravati… Ona nema potrebu djelovati ni činiti, ali ipak samim svojim bivanjem i bićem ostavlja prodoran dojam. One koja zna. One koja jest.

VRIJEME PRIRODNE REGENERACIJE

Do koje mjere se današnja žena može prepoznati u ovome? Možemo li poistovjetiti svoj osjećaj za vrijeme mjesečnice s ovom slikom? Nadam se, zapravo vjerujem, da je ipak sve više žena sklono o ovome razmisliti, ili još bolje, osjetiti svoja “godišnja doba” kao svoju istinu. Naravno da će za nas koje smo već priličan broj svojih menstrualnih ciklusa odbrojale i iskusile pa se sad već s njima polako pozdravljamo, ovo poistovjećivanje s Mudrom Starom Zimom (ako ništa drugo, a ono bar po boji kose 😀 )  biti jednostavnije i prirodnije nego li za djevojke i mlade žene u naponu svojih majčinskih potencijala. Pa ipak, svakog mjeseca u vrijeme krvarenja, svaka ciklična žena nosi energiju Zime u svojoj srži i u dubini svoje duše.

U svakoj od nas to je vrijeme kada je tijelu, ali i duši, potreban kratkotrajan “zimski san”. Makar na jedan dan ili pola dana ili jednu večer u mjesecu, kada ćete svjesno sebe staviti ispred svega drugoga i svih drugih. Vrijeme koje ćete odabrati za sebe i mirovanje, kontempliranje i dremuckanje pod toplom dekicom, vrijeme kada ćemo si dozvoliti ne činiti ništa.

Mjesečnica je, kao i zima, vrijeme prirodne regeneracije – a priroda zna što i kako!

“Zimi ne pokušavamo pokrenuti biljke na rast.
Zašto onda od sebe očekujemo
da u ovoj fazi pokrećemo stvari?
Teci u skladu s godišnjim dobom
pa će ti Boginja u proljeće podariti bogati rast.”
Miranda Gray, Duhovne poruke za žene

Tekst je prvobitno objavljen na blogu Koliba za žene,  09.01.2017.

Autor: Anja Grubiša

Shiatsu & Moon Mother praktičarka

Share this Post