jesen

Žena i godišnja doba – ta zadivljujuća jesen 2.dio

Smjena godišnjih doba u prirodi najočigledniji je znak promjene energije oko nas pa su, samim time, godišnja doba najjednostavniji način razumijevanja univerzalnih energetskih obrazaca kojima smo svi  podložni i kojih smo svi dio.

Svaki ciklus podrazumijeva nekoliko faza promjene energije – od začetka i početnog rasta, preko vrhunca, kroz sazrijevanje i uživanje u plodovima, do usporavanja i potpunog zaustavljanja – završetka koji je ujedno i prilika za novi početak. U mjesečnom ciklusu žene uočavamo iste promjene, iste energetske obrasce ili faze. Za svaku je ženu, iskustvo pojedinih faza njezinog ciklusa specifično za nju i njezin jedinstveni doživljaj, no ipak postoje neke univerzalne značajke koje nas povezuju i kreiraju zajedničke energetske obrasce ili arhetipe faza ženskog ciklusa, kako ih u svom učenju i svojim knjigama (Crveni mjesec, Duhovne poruke za žene) naziva autorica Miranda Gray, pokretačica globalnog buđenja žena kroz zajedničku meditaciju Worldwide Womb Blessing (sudjelovanje je besplatno za sve žene koje osjete poziv).

FAZA OPADAJUĆEG MJESECA I ARHETIP ČAROBNICE

Energija koja dominira predmenstrualnom fazom ciklusa simbolički se povezuje s fazom opadajućeg mjeseca i arhetipom Čarobnice. Čarobnica ima kvalitete zrele, iskusne žene,  pune kreativnosti i potencijala koji je sada prvenstveno spremna uložiti u sebe, svoj osobni razvoj i izražaj!  Zato je značajka ove faze zaokretanje prema unutra, prema sebi, prema svijetu unutarnjeg, intuitivnog, podsvjesnog. Žena ima potrebu povući se od vanjskog svijeta, smanjiti aktivnost i interakcjiu s ostalima. Prvenstveno zato da bi mogla osluhnuti i izraziti sebe. Prioritet sada  postaju duboko intuitivne potrebe i poruke koje žena prima iz svoje nutrine, kojima se valja otvoriti i slijediti ih. Prioritet treba biti i više prostora za odmor, što znači više kraćih pauza kroz dan. Na taj način podržat ćemo svoju Čarobnicu i dozvoliti joj da nas iznenadi svojim nadahnutim kreativnim rješenjima i nenadanim uvidima ili naletima kreativnog izražavanja kroz ples, pjesmu, pisanje ili na primjer pripremu najslasnije bogate čokoladne torte… ili modeliranje, obnovu dotrajalog komada namještaja, vrtlarenje… bilo što, samo da se stvara! Čak i ako imate osjećaj da inače niste posebno „kreativan“ tip, moguće je da ćete u ovoj fazi nenadano osjetiti snažnu potrebu za stvaranjem – tada svakako stvarajte, čarobirajte, kreirajte!

ŽIVOTNE ODLUKE DONOSITE KAD STE OPUŠTENI I POTPUNO SMIRENI

Čarobnica je dosita, poput jeseni, zanosna i ponekad nepredvidiva. Ona nam donosi i bitno „smanjeni prag tolerancije“ kada su u pitanju brojne svakodnevne aktivnosti koje nas inače ne uznemiravaju ili kroz njih prolazimo bez nepotrebnog trošenja energije. Zato se nemojte iznenaditi ako s Čarobnicom jeseni otpadne i pokoji „list viška“ iz vašeg života. Neka odrađena situacija ili odnos, dozrjeli da se okončaju sada će s lakoćom biti prepoznati i predani na otpuštanje… Ipak, oprez – za velike životne promjene i odluke, preporuka je da nastojimo obuzdati naglost koju u sebi nosi energija predmenstrualne faze. Radije pričekajmo još nekoliko faza ili cjelovitih ciklusa kada će bitne životne odluke biti spremne za otpuštanje iz potpune svjesnosti, mudrosti i mira.

Duboka mudrost, duboki uvidi i unutarnje znanje iz tišine dolaze nam sa sljedećom fazom, kad se energije još jednom promijene i nastupi Zima.

Autor: Anja Grubiša

Shiatsu & Moon Mother praktičarka

Share this Post