smrsaviti

Želite li smršaviti? Pazite na vrijeme vježbanja!

Želite li spriječiti kilograme da vas i ove jeseni ‘zaskoče’ nespremne? Sasvim je jasno da je kombinacija uravnotežene prehrane i fizički aktivnog životnog stila- dobitna kombinacija. No, ako ‘varate’ s prehranom i aktivnijim životom, dobro je znati ovaj mali trik za lakši i efikasniji gubitak kilograma.

BELGIJSKO ISTRAŽIVANJE

Jeste li ikada pokušali namjestiti alarm malo ranije i vježbati prije doručka? Postoje dokazi da vježbanje na u potpunosti prazan želudac potiče tijelo da sagori još više kalorija i potencijalno usporava ponovno vraćanje na staru kilažu.

Kako prenosi New York Times, u istraživanju iz 2010. godine, belgijski znanstvenici su 6 tjedana pratili zdrave mlade muškarce da 6 tjedana jedu isključivo 30% više kalorija i 50% više masnoća od standardne prehrane muškaraca sudionika istraživanja.

Podijeljeni u tri skupine, dio je muškaraca dobio zadatak da se suzdrže od vježbanja, drugi dio da vježba nakon obilnog doručka, a treći, da vježba praznog želuca, rano ujutro. Nakon 6 tjedana, prva je grupa, kako se i očekivalo znatno dobila na kilaži i pogoršalo se njihovo opće zdravstveno stanje. Druga grupa koja je vježbala, ali nakon doručka, također se udebljala, ali 50% manje od prve skupine. Treća je skupina, koja je vježbala prije prvog obroka, nije dobila nimalo na težini, zadržala je zdravu razinu inzulina u tijelu, a njihova tijela sagorijevala su znatno više kalorija tijekom cijelog dana.

Želite li smršaviti? Pazite na vrijeme vježbanja!

‘ZAVARAJTE SVOJE TIJELO’

Dakako, ranojutarnje vježbanje spriječilo je dobitak kilograma i rezultati su ohrabrujući za ljude koji žele efikasno ‘skinuti’ nekoliko kilograma, uz ne toliko značajne promjene u načinu prehrane, ako se hrane u granicama normale, kazao je Peter Hespel, profesor Istraživačkog centra za rekreaciju i zdravlje Katoličkog Sveučilišta Leuven u Belgiji, inače, autor navedenog istraživanja, te dodatno pojasnio kako je optimalna strategija prevencije debljanja tijela očigledno kombinacija uravnotežene prehrane i fizički aktivnog životnog stila. No, ako ‘varaš’ s prehranom i aktivnijim životom, dobro je znati ovaj mali trik za lakši i efikasniji gubitak kilograma.

Autor: wellness.hr

Podijeli članak s prijateljima