Zeleni Vir i Vražji prolaz

Zeleni Vir i Vražji prolaz

Kada netko spomene Gorski kotar, vjerojatno većina vas prvo pomisli na Fužine i Bjelolasicu.  No, Gorski kotar je puno više od tog; ovo područje skriva jedinstvene prirodne ljepote koje očaravaju svakog, a u kombinaciji s goranskim specijalitetima su pravi razlog za posjet ove regije. Izletište Zeleni vir se nalazi na 302 metara nadmorske visine, i proglašeno je posebnim geomorfološkim rezervatom 1962. godine.

Sastoji se od kanjona Vražji prolaz, Muževe hižice te Zelenog vira sa sedamnaest metara visokim vodopadom i jezerom zelene boje.

Zeleni vir (345 m) je izvor na dnu plitke špilje, smješten podno stijene niz koju se ruši potok. Ime je dobio po zelenkastoj boji jezerca, koje nastaje u špilji. U sklopu izletničkog programa posjetite planinarski dom „Zeleni vir“, koji u svojoj bogatoj ponudi nudi raznovrsna jela iz domaće kuhinje (preporuča se izvrsni gulaš), ali i odlične palačinke. Druga atrakcija na ovom području je kanjon Vražji prolaz, kojeg mnogi smatraju jednim od najljepših u Hrvatskoj. Među stijene (čija visina doseže 100 metara) probija se gorski potok Jasle, a voda je stoljećima probijala ovu stijenu kako bi prokrčila ovaj prolaz, a na kraju Vražjeg prolaza se nalazi špilja Muževa hižica, u koju se (prema narodnoj predaji) sklonilo stanovništvo za vrijeme turskih opasnosti 1525. godine. No nećemo vam otkriti sve, ostalo vas očekuje u Gorskom kotaru.

Autor: Wellness-hr/ tz-skrad.hr

Foto by: fotogard.com

Podijeli članak s prijateljima