maticna mlijec

Zdravstveni učinci matične mliječi – 2.dio

Mnogo je tvrdnji o dobrobiti matične mliječi za ljudski organizama, uključujući kvalitetniji život i liječenje bolesti. Spektar djelovanja matične mliječi na organizam je višestruk te ga danas medicina prihvaća kao stimulativno i regenerativno sredstvo.

  • Matična mliječ, ljepota i odgoda starenja

Proteini matične mliječi mogu imati učinak u odgodi i sprječavanju starenja. Starenje je višeznačan proces na koji utječu brojni čimbenici. Posebice se temelji na smanjenju stanične proliferacije i obnove tkiva te postupnoga gubljenja funkcije – koje mogu usporiti i odgoditi upravo sastojci iz matične mliječi.

  • Uklanja slobodne radikale

Već je odavno poznata teorija “slobodnih radikala i starenja”. Reaktivni kisikovi radikali (ROS) nastali u stanicama rezultiraju skupnim oštećenjem stanice. Rezultati brojnih istraživanja pokazali su da je starenje stanica i organizma posljedica nakupljanja povećane razine oksidativnih oštećenja jezgrine DNA. Endogena oštećenja DNA uzrok su starenja i degenerativnih bolesti povezanih sa starošću, primjerice tumora, srčanih bolesti i bolesti krvožilnoga sustava. Mutacije kao posljedica oksidativnih oštećenja skraćuju životni vijek, a mogu se spriječiti upotrebom matične mliječi.

  • Potiče mitozu stanica

Matična mliječ ima mitogeni učinak (potiče proliferaciju) na stanice. Smatra se da matična mliječ sadrži čimbenike rasta ili hormone koji pospješuju stanični rast. Ti podaci potvrđuju kozmetičku učinkovitost matične mliječi zajedno s podacima da pojedine proteinske sastavnice matične mliječi pojačavaju sintezu novih adhezijskih molekula na površini stanice.

  • Produžuje životni vijek

Znanstveni radovi pokazuju da matična mliječ može povećati životni vijek miševa – kroz mehanizam koji se temelji na redukciji oksidativnih oštećenja.  Iako je matična mliječ povećala preživljavanje miševa za 50 %, autori smatraju da se mehanizam ne temelji na sakupljanju slobodnih radikala nego na obuzdavanju oksidativnoga oštećenja tkiva, moguće kroz ublaženje uvjeta kronične upale.

  • Potiče proizvodnju kolagena

Japanski su znanstvenici dokazali da matična mliječ ima učinak na proizvodnju kolagena u                   fibroblastima kože te su izdvojili aktivnu sastavnicu pod nazivom čimbenik proizvodnje i promicanja kolagena. Kolagen je predominantni vlaknasti protein izvanstaničnoga matriksa i glavni protein vezivnoga tkiva u ljudskom tijelu. Oko 3 % do 6 % cjelokupnih proteina u tijelu čini kolagen, i funkcionalna svojstva kože ovise o cjelovitosti kolagena u dermi. Promjene u stupnju taloženja kolagena javljaju se tijekom zacjeljivanja rana, razvoja kosti i sa starenjem. Kontrola metabolizma kolagena posebice je važna u terapeutskoj i kozmetičkoj primjeni. Sastojci matične mliječi  u prisutnosti askorbinske kiseline potiču stvaranje transformirajućega čimbenika rasta koji povećava proizvodnju kolagena, ovisno o dozi.

  • Poboljšava pamćenje 

U svijetu, posebice u zapadnim zemljama danas bilježimo stalno povećanje broja starijih ljudi koje prati pad spoznajnih mogućnosti ljudi i porast neuropsihijatrijskih poremećaja poput Alzheimerove bolesti i depresije – dominantnih problema u starijoj populaciji. Znanstvena istraživanja ukazuju na pozitivne učinke matične mliječi na moždane funkcije, kao što su učenje i pamćenje.

  • Pomaže u liječenju bolesti

Znanstvena istraživanja su pokazala značajne pozitivne učinke matične mliječi u liječenju šećerne bolesti, tumora (posebno sporo rastućih tumora, leukemije i karcinoma grlića maternice).  Nekoliko istraživanja je potvrdilo i zaštitnu ulogu matične mliječi na zdrave stanice u organizmu tokom kemoterapije i zračenja. Matična mliječ utječe na zdravlje crijeva, probava i imuni sustav. Unos matične mliječi kao dodatka prehrani smanjuje ukupnu razinu kolesterola i LDL-a.

Autor: wellness.hr

Share this Post