prednosti kokosovog ulja

Zdravstvene prednosti kokosovog ulja

Kokosovo ulje je jedan od rijetkih namirnica koje mogu biti klasificirani kao “superhrana”.

Njegova jedinstvena kombinacija masnih kiselina može imati duboke pozitivne učinke na zdravlje. To uključuje gubitak masnoće, bolji rad mozga i razne druge nevjerojatne prednosti.

KOKOSOVO ULJE I ZDRAVLJE

 1. KOKOSOVO ULJE SADRŽI MASNE KISELINE SA SNAŽNIM LJEKOVITIM SVOJSTVIMA
  Kokosovo ulje se često konzumiralo u prošlosti jer sadrži zasićene masnoće. U stvari, kokosovo ulje je jedan od najbogatijih izvora zasićenih masti koje su poznate čovjeku, s gotovo 90% masnih kiselina u kokosu su zasićene masne kiseline.
 1. POPULACIJE KOJE JEDU PUNO KOKOSOVOG ULJA SU ZDRAVIJE
  Kokos je neka vrsta “egzotične” hrane u zapadnom svijetu, te je dokazano da imaju jako niski postotak srčanih oboljenja.
 1. KOKOSOVO ULJE MOŽE VAM POMOĆI PRI SAGORIJEVANJU MASTI U ORGANIZMU I MRŠAVLJENJU
  Trigliceridi srednjeg lanca (MCT) u kokosovom ulju mogu povećati potrošnju energije.
  Jedno istraživanje pokazalo je da 15-30 grama MCT dnevno povećao potrošnju energije u 24 sata za 5%, u ukupnom iznosu od oko 120 kalorija dnevno.
 1. KOKOSOVO ULJE MOŽE UBITI ŠTETNE MIKROORGANIZME
  Gotovo 50% masnih kiselina u kokosovom ulju je 12-ugljična laurinska kiselina. Kada se kokosovo ulje enzimatski probavlja, stvara se monoglicerid koji se zove monolaurin. Monolaurin može ubiti štetne patogene kao što su bakterije, virusi i gljivice.
 1. KOKOSOVO ULJE MOŽE SMANJITI GLAD, POMAŽUĆI VAM DA JEDETE MANJE
  Jedna zanimljiva značajka kokosovog ulja je da može smanjiti glad. To može biti povezano s načinom na koji se masne kiseline u njemu metaboliziraju, jer ketonska tijela utječu na smanjenje apetita.
 1. MASNE KISELINE U KOKOSOVOM ULJU PRETVARAJU SE U KETONE, ŠTO MOŽE SMANJITI NAPADAJE
  Najpoznatija terapeutska primjena ove prehrane je liječenje epilepsije otporne na lijekove, pretežito kod djece. Zato što se MCT-i iz kokosovog ulja se vežu na jetru i pretvaraju u ketonska tijela, oni se često koriste kod epileptičnih bolesnika da se potakne ketoza, a istovremeno i malo više ugljikohidrata u prehrani.
 1. KOKOSOVO ULJE MOŽE POBOLJŠATI RAZINU KOLESTEROLA U KRVI
  Kokosovo ulje smanjuje trigliceride, ukupni i LDL kolesterol, povisuje razinu HDL-a i poboljšava krvni faktor koagulacije i antioksidativni status. Ovo poboljšanje kardiovaskularnih faktora teoretski bi trebao dovesti do smanjenja rizika od srčanih bolesti.
 1. KOKOSOVO ULJE MOŽE ZAŠTITITI KOSU OD OŠTEĆENJA, HIDRATIZIRA KOŽU I IMA FUNKCIJU KAO KREMA ZA SUNČANJE
  Kokosovo ulje može poboljšati hidratizaciju i lipide kože. Također može biti vrlo koristan u borbi protiv oštećenja kose i učinkovito je kao kreme za sunčanje. Može ga se koristiti za ispiranje usta jer ubija neke od štetnih bakterija u ustima, poboljšava zdravlje zubi i smanjije loš zadah.
 1. MASNE KISELINE U KOKOSOVOM ULJE MOGU POBOLJŠATI FUNKCIJU MOZGA KOD ALZHEIMEROVE BOLESTI
  Ketonska tijela zaslužna su za energiju u mozgu i znanstvenici pretpostavljaju da ketoni mogu pružiti alternativni izvor energije za neispravnoste stanice i smanjiti simptome Alzheimerove bolest.
 1. KOKOSOVO ULJE MOŽE POMOĆI DA IZGUBITE SALO, POSEBNO NA PODRUČJU TRBUHA
  S obzirom da je kokosovo ulje povećava sagorijevanje masti, posebno je učinkovit u smanjenju abdominalne masti koja se nalazi u trbušnoj šupljini i oko organa.

Autor: wellness.hr

Share this Post