Zašto uzeti probiotik uz antibiotik?

Zašto uzeti probiotik uz antibiotik?

Probiotik se uzima uz antibiotik jer antibiotici ne samo da ubijaju patogene bakterije zbog kojih se i propisuju, već također ubijaju i dobre bakterije u crijevima što često dovodi do proljeva i slabosti imuniteta.

Što su probiotici?

Probiotici su živi mikroorganizmi  ili "dobre" bakterije koji  imaju povoljne učinke na zdravlje.

Crijevna mikroflora je važna za sazrijevanje i očuvanje imunološkog sustava. Probiotici su važni za, razvoj normalne crijevne morfologije, održavanje kroničnog i imunološki posredovanog upalnog odgovora, održavanje funkcije crijevne sluznice, obranu od alergena te pomažu u prevenciji od prodora  patogenih mikroorganizama u tijelo.

Kako djeluju probiotici ?

Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže između tzv. "dobrih i loših" bakterija u crijevima. Naime  mikroflora u crijevima može postati poremećena uslijed bolesti, stresa, starenja, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova, izlaganja toksinima, prekomjernoj konzumaciji alkohola, te čak i kod korištenja antibakterijskih sapuna. 

Probiotici djeluju tako što inhibiraju stvaranje toksina i rast manje poželjnih vrsta bakterija u crijevima. Znanstvena istraživanja ukazuju da probiotici ne mogu zamijeniti uništenu prirodnu tjelesnu floru, međutim kao privremene kolonije mogu pomoći organizmu obavljajući iste funkcije kao prirodna flora, dajući prirodnoj flori dovoljno vremena da se oporavi. 

Među najčešćim probioticima su različite vrste roda Bifidobacterium i Lactobacillus.

Koji su povoljni učinci probiotika?

Probiotici imaju  najbolji i povoljan učinak kod proljeva, zatvora, alergija, karcinoma, infekcija mokraćnog sustava te kod mnogih drugih zdravstvenih poremećaja:

  • Intolerancija na laktozu
  • Prevencija karcinoma kolona
  • Povišenog kolesterola
  • Visokog krvnog tlaka
  • Poremećaja i bolesti imuniteta
  • Prevencija i liječenje proljeva
  • Upale
  • Iritabilnoga kolona 

Ima li u jogurtu probiotika ?

Vrijedni izvori probiotika su u jogurtu, kefiru, siru, kobasicama, kiselom kupusu – pripremljenim na tradicionalan način. Danas se na tržištu može pronaći različitih probiotičkih pripravka (bakterije u suhom smrznutom obliku) u obliku prašaka, kapsula, tableta te u tekućem obliku. Smatra se da su kapsule učinkovitije od tableta jer bolje štite bakterije od želučane kiseline. Probotici se kupuju  u ljekarnama te se ne prepisuju na liječnički recept.

Koja je količina probiotika dovoljna?

Probiotike je potrebno uzimati najmanje 5 puta tjedno kako bi se održao njihov učinak na crijevnu mikrofloru. Obratite pažnju na upute za uzimanje probiotika. Naime u svakom proizvodu bez obzira na proizvođača postoji uputa o preporučenoj količini dnevno  - iako za sada ne postoje podaci o rizicima u slučaju predoziranja. 

Mogu li se probiotici dati i maloj djeci?

Da. Na tržištu postoje probiotički pripravci prilagođeni djeci, čak i onoj do 2 godine života.

Trebaju li i zdravi ljudi uzimati probiotike?

Probiotici pomažu u održanju dobrog zdravstvenog stanja, prvenstveno poboljšavajući imunološke funkcije, održavajući normalnu želučano-crijevnu funkciju te prevenirajući infekcije.