Zašto narcisoidne osobe zlostavljaju osobe koje vole?

Zašto narcisoidne osobe zlostavljaju osobe koje vole?

Jedna od kompliciranijih životnih situacija za shvatiti je kako te osoba koja ti izjavljuje ljubav može zlostavljati. Mnoge se osobe osjećaju istraumatizirano i zbunjeno nakon ljubavne veze s narcisoidnim partnerima.

“Bili smo tako zaljubljeni. Govorio mi je da sam ljubav njegovog života, a sada me tretira kao ‘smeće’. Varao me. Podcjenjivao. Sramotio pred prijateljima. Kako ću moći vjerovati ikome drugome ako sam tako pogrešno procijenila tu osobu?”, samo su neka od pitanja koja si postavljaju osobe koje su bile “žrtve” narcističkog zlostavljanja. Dobre vijesti su da su osobe koje imaju narcistički poremećaj ličnosti vrlo predvidljive. One iznova ponavljaju iste obrasce ponašanja i važno je da naučiš koji su znakovi narcisoidnosti kako bi pozorno pratila njihove poteze u svakoj fazi veze. Tada možeš odlučiti želiš li nastaviti vezu s narcisoidnom osobom.

Narcisoidne osobe imaju nisku razinu emocionalne empatije što znači da neće obraćati pozornost na riječi koje upotrebljavaju ili kako se ponašaju prema svome partneru te kakav će utjecaj i posljedice to imati na njih. Narcisoidne osobe mogu imati intelektualnu empatiju, svjesnost o tome da drugoj osobi nanosiš bol, ali one ne mare za tuđe osjećaje jer ne misle ništa negativno o sebi. Također, važno je biti svjestan da svi imamo mane i vrline te prihvatiti i cijeniti osobu upravo zbog njenih dobrih kvaliteta. Pozitivna emocionalna povezanost s drugom osobom tijekom svađe ili ljutnje je “obuzdavanje” riječi i ponašanja koja će povrijediti osobu.

“Narcisi” imaju nerealna očekivanja od partnera – ili je savršen ili pun mana. Tri su obrasca ponašanja koja ukazuju na narcisoidno zlostavljanje: “hvatanje jednoroga”, projekt izgradnje i smanjenje vrijednosti.

“Hvatanje jednoroga”

Na početku veze osjećaš se kao da si najposebnije stvorenje, poput jednoroga, jer narcisoidna osoba voli sve na tebi, čak i tvoje mane, idealizira te i smatra da si savršen partner za njega. “Narcisi” su ekstremisti i kod njih nema sredine. Poklanjaju ti pažnju, daju ti komplimente, kupuju darove, šalju poruke kako bi iskazali svoju odanost. Međutim, kada prestaneš “bježati” ili kada shvati da nisi savršena, narcisoidna osoba gubi interes za tebe. Naći ćeš se u situaciji gdje ne možeš vjerovati da je netko tko ti je rekao da “želi da budeš majka njegove djece” jednostavno nestao.

Projekt izgradnje

Jednom kada si “ulovljena”, narcisoidna osoba će uživati u tvome društvu i biti opuštena. Tada će početi primjećivati detalje kod tebe i više nećeš biti “savršeni jednorog” nego osoba puna mana. Osobe s narcisoidnim poremećajem ličnosti počet će ti sugerirati da se promijeniš za “svoje dobro”. Ako primijetiš da ti partner govori da trebaš imati “ovakvu i onakvu” frizuru, vježbati više, nositi više ili manje sexy odjeću kako bi bila još bolja i zadovoljila njegove želje, znaj da se radi o “projektu izgradnje tebe”. Ako ne može prihvatiti tvoje “ne” i želju da budeš baš onakva kakva jesi, osjećat će se uvrijeđeno, to će ga razljutiti i “kaznit” će te na neki od načina, najčešće svađama.

Smanjenje vrijednosti

Nakon nekog vremena shvatit ćeš da su svi komplimenti nestali i da su sve što čuješ kritikekoje nisu “servirane” na lijep način kao dotadašnje sugestije nego prelaze u ružne riječi i uvrede.To ćeš početi doživljavati i pred drugima te u javnosti. Osim toga, osoba s narcističkim poremećajem ličnosti počet će te kritizirati i drugima pred tobom. Eskalirat će i svađe u kojima ćeš vikati i plakati. Ako brzo ne reagiraš kako bi zaustavila sve, odnos će se još više pogoršati. Pitanje koje si trebaš postaviti vrlo je jednostavno: “Koliko sam zlostavljanja spremna podnijeti?”. Ako je odgovor “vrlo malo”, vrijeme je za prekid.

 

Autor/Photo by: Miriam Belar

 

Share this Post