osobni prostor

Zašto je važno zadržati osobni prostor

Ljudi imaju tendenciju da ostvare bliskost s drugim osobama jer svi trebamo partnera, porodicu i prijatelje.

Međutim, bliske odnose ponekad prati bol. Nesavršenosti naših najmilijih ponekad nas navedu da se od njih otuđimo i odmaknemo. Ipak većina nas se nakon nekog vremena opet previše približi i napravi iste greške  tražeći bliskost ali i patnju koja slijedi nakon zbližavanja.

Ježeva dilema

Njemački filozof Arthur Schopenhauer to je nazvao „ježevom dilemom“ ili problemom dikobraza i napisao:  „Ježevi se zbog potrebe za toplinom u hladnim zimskim danima primiču blizu drugih ježeva. Bolovi zbog uboda dugih bodlji ih natjeraju da se rasprše i odmaknu jedan od drugog.  Međutim, hladnoća ih ponovno spaja, i tada se događa isto. Naposljetku, nakon mnogih uboda i odmicanja, otkrili su da bi im bilo najbole da ostanu na maloj udaljenosti jedan od drugoga. Na isti način, društvene potrebe tjeraju ljude da se približe jedan drugome i da se potom udalje zbog bodljikaste i neugodne kvalitete njihove prirode. “

Zadržite se na udaljenosti od drugih na kojoj održavate svoj  sklad

Arthur Schopenhauer je zaključio da ključ sretnih odnosa leži u ljubavi i prijateljstvu, kao i u sposobnosti da drugoj osobi damo dovoljno topline ali i  zadržimo osobni prostor u isto vrijeme. Nemojte trpiti „ježeve ubode“ ali i ne bježite od bliskih odnosa. Zadržite se na udaljenosti od drugih na kojoj održavate svoj  sklad.

Share this Post