vjezbanje u trudnoci

Zašto je važno vježbati u trudnoći

Mnoge trudnice u posljednja tri mjeseca trudnoće osjećaju bolove u leđima. Razlog tomu je što težina bebe prisiljava trudnicu da se naginje prema natrag, što savija kralježnicu i dodatno opterećuje potporne mišiće i ligamente.

Kako mjeseci trudnoće odmiču, a porod se približava, ligamenti zdjelice postaju mekši da omoguće prolaz djeteta kroz porođajni kanal. Taj dodatni napor pojačava već postojeću slabost kralježnice pa je zato svakako potrebno u što ranijem stadiju trudnoće započeti s vježbama jačanja mišića i ligamenata.

Trudnicama se savjetuje da svakako u vježbanju budu redovite, ali i umjerene.

Trudnicama se savjetuje da svakako u vježbanju budu redovite, ali i umjerene. Trik je uvijek osluškivati svoje tijelo i naprezati se u skladu s vlastitim mogućnostima i navikama koje ste stekle pred samu trudnoću. Sljedeća vježba kreirana je kako bi pomogla u olakšavanju, ublažavanju i prevenciji bolova u leđima:

  1. Legnite na leđa s rukama uz tijelo, savijenih koljena a stopala ravno oslonjenih na pod.
  2. Nježno pritisnite stražnji dio struka o pod i zabacite zdjelicu prema naprijed stežući stražnjicu i trbušne mišiće. Ostanite u tom položaju šest sekundi, a zatim se polako opustite.
  3. Ponovite vježbu 10 puta.

Wellness.hr

Podijeli s prijateljima