pucketanje u zglobovima

Zašto imam pucketanje u zglobovima?

Krepitacija je zvuk pucketanja, pucanja i škripanja u zglobovima, a najčešće u vratnoj kralježnici. Možete ga čuti i osjetiti dok se krećete i okrećete glavu. Ako vam krepitacija nije bolna, možete je zanemariti, ali je ipak bolje posjetiti svog liječnika ili fizioterapeuta – koji će na temelju pregleda odlučiti treba li liječiti pucketanje u zglobovima. 

Uzroci pucketanja u zglobovima

Škripanje u zglobovima može biti uzrokovano trošenjem hrskavice. Zbog toga se kosti trljaju jedna o drugu kada se krećete.

Pucanje i pucanje povezani su s mjehurićima plina koji se stvaraju u malim šupljinama unutar zglobova

Hrskavica u zglobovima pomaže vašim kostima da glatko klize jedna preko druge. Ali hrskavica se može oštetiti ili istrošiti. Zato se kosti „melju“ jedna o drugu.

Pucketanje i pucanje često su rezultat mjehurića zraka. Nastaju na praznim mjestima unutar zglobova. To se zove kavitacija. Često se misli da je zvuk nastao od pucanja mjehurića. Istraživanje objavljeno 2015. sugerira da bi to zapravo moglo biti zbog stvaranja mjehurića. 

Kada iznenada prisilite zglob da se pomakne na određeni način, različiti njegovi dijelovi se nakratko odvajaju. To otvara šupljine u kojima se mogu stvoriti mjehurići.

U svakom slučaju, od brzih pokreta čuje se zvuk pucketanja. To može biti pucketanje zglobova prstiju ili savijanje ili uvijanje vrata.

Jednom kad puknete zglob, neće ponovno pucati sve dok pritisak ne poraste. To često traje oko 20 minuta.

 

Share this Post