Zašto dolazi do anemije i uz zdravu i uravnoteženu prehranu?

Zašto dolazi do anemije i uz zdravu i uravnoteženu prehranu?

Anemija je oboljenje koje podrazumijeva smanjen broj crvenih krvnih zrnaca, sniženu razinu hemoglobina (HGB) i / ili mase eritrocita u krvi (Hct), zbog čega u mozak, srce, mišiće i druge dijelove tijela ne dospijeva dovoljna količina kisika.

Anemija može biti izazvana obilnijim krvarenjem, nedostatkom folne kiseline ili vitamina B12, poremećajem u sazrijevanju eritrocita, kao i povećanom ili ubrzanom razgradnjom crvenih krvnih zrnaca. Ipak, najčešći uzrok slabokrvnosti je nedostatak željeza koji dovodi do nastanka takozvane sideropenične anemije.

Ovo oboljenje ponekad se razvija unatoč pravilnoj prehrani jer tijelo uslijed neke druge bolesti ili primjene određenih lijekova, ne može apsorbirati dovoljnu količinu željeza.

Veliki broj trudnica pati od anemije jer zanemaruju činjenicu da je njihovom organizmu potrebna veća količina ovog minerala.

Za slabokrvnost su karakteristične česte glavobolje, povremeno gušenje uslijed nedostatka zraka, gubitak koncentracije, umor i srčana aritmija. Lice i sluznica postaju blijedi, nokti krti, a javlja se i preosjetljivost na infekcije.

Bebe i mala djeca s anemijom gube apetit, ne mogu dugo održati pažnju, kasnije prohodaju ili progovore, zaostaju u razvoju. Vrlo je važno obratiti se liječniku čim se posumnja anemiju, a terapiju propisuje isključivo specijalista, jer nekontroliran unos željeza može izazvati ozbiljna oštećenja jetre.

 

Autor/Photo by: zdravakrava.hr

 

Share this Post