Zašto je dobro vježbati u trudnoći?

Zašto je dobro vježbati u trudnoći?

 

Trudnoća nosi dozu konstantnih žaljenja i jadikovanja. No, što više vježbate tijekom trudnoće, to ćete se manje žaliti.

UČINCI JEŽBANJA U TRUDNOĆI

Smanjuje osjećaj umora

Iako se ne biste trebali pretjerivati sa naporima u trudnoći, pogotovo ako se osjećate umorno, malo kretanja može napraviti veliku razliku u količini energije u trudnoći. Stoga, krenite pomalo s laganim šetnjama ili jednostavnim vježbama.

Poboljša kvalitetu spavanja

Dok mnoge trudnice kažu da im je teško zaspati, one koje redovito vježbaju kažu da je kvaliteta njihova sna puno bolja te da se bude odmornije.

Otklanja zatvor

Aktivno tijelo potiče aktivnost crijeva. Neke žene tvrde da 30 minutna šetnja na svježem zraku poboljšava njihovu probavu, dok neke kažu da pomaže čak i 10 minuta lagane šetnje.

Otklanja bol u leđima

Bol u leđima pogađa svaku drugu trudnicu, a najbolja obrana od toga jesu jaki trbušni mišići. Jednostavne vježbe za jače trbušnjake, koje su sigurne za žene u trudnoći, pružit će potporu leđima i olakšati bol i pritisak.

Potiče bolje raspoloženje i osjećaj sreće

Vježbanje utječe na lučenje endorfina, hormona sreće, koji poboljšavaju raspoloženje te smanjuju osjećaj brige i tjeskobe.

Spriječava grčeve i bol u mišićima

Ako vas muče grčevi u mišićima, osobito u nogama, istezanje je odlično za otklanjanje napetosti te opuštanje mišića. Istežite se nakon vježbanja, ali i za stolom, u autu i svakako uvijek prije spavanja.

Poboljšava zdravlje bebe

Bebe majki koje redovito vježbaju tijekom trudnoće, imaju zdraviju težinu kod rođenja, bolje podnose porod i lakše se oporavljaju od porođajnog stresa.

Olakšava porod

Majke koje vježbaju tijekom trudnoće, često imaju kraći i brži proces poroda te im je rijetko potrebna liječnička intervencija.

Ubrzava postporođajni oporavak

Što više povećate svoju fizičku aktivnost tijekom trudnoće, brže ćete se fizički oporaviti nakon poroda.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Share this Post