Zadnji je čas da zavolite sami sebe

Zadnji je čas da zavolite sami sebe

Osjećate li da vaše samopouzdanje ovisi o vašem emocionalnom stanju? Ponekad se osjećate dobro u svojoj koži, a ponekad ne. Postoji vrijeme kada ste fleksibilni i vrijeme kada se želite sklupčati u kut i nestati.

Što se događa? Analizirajući sami sebe možete otkriti razlog. Samopouzdanje je sposobnost da se osjećate dobro u svojoj koži, cijenite svoj posao, ponosni ste na to što jeste, na svoje sposobnosti i postignuća i istovremeno znati da niste savršeni.

Pravo vrijeme je sada

Utjecaj okoline na čovjeka oblikuje samopouzdanje. Od najranijih dana primamo verbalne i neverbalne poruke o tome što radimo. Riječi i mišljenja roditelja, profesora, članova obitelji, prijatelja utječu na oblikovanje samopouzdanja. Poruke iz djetinjstva mogu utjecati na to kakvo mišljenje o sebi imate danas.

Iako korijeni samopouzdanja dolaze iz djetinjstva pravo vrijeme za početak rada na sebi je upravo sada. Postizanje jasnog i uravnoteženog mišljenja o sebi i prihvaćanje sebe kao jedinstvene osobe, ne savršene osobe, može potaknuti samopouzdanje i pomoći vam da se osjećate sretniji.

Budite pozorni i izazovite svoje razmišljanje

Biti prisutan u ovom trenutku na plemenit, neosuđujući način može vam pomoći u postizanju samopouzdanja. Ako pozorno slušate možete čuti iznenađujuće komentare koji dolaze iz vaše nutrine. Ponekad su podržavajući, a ponekad grubi. Kada budete vidjeli i razumjeli ono što govorite sami sebi možete početi raditi promjene kako bi povećali samopouzdanje.

Slijede savjeti koji vam mogu pomoći da započnete raditi na svom samopouzdanju:

Zaustavite igru optuživanja!

Kada se osjećamo loše sve događaje i interakcije tumačimo na negativan način. Budite pozorni i izazovite svoje razmišljanje. Jeste li uhvaćeni u sve ili ništa obrazac ponašanja? Nisam to savršeno napravio/la….sve sam zeznuo/la…..nikad ništa dobro ne napravim. Miješate li osjećaje i činjenice? Osjećam se neuspješno….ja sam neuspjeh. Što je s mentalnim filtriranjem? To nije velika greška, to se svakom moglo dogoditi…. Brzanje s negativnim zaključcima? Netko vas nije nazvao, možda jednostavno ima puno posla. Nema potrebe za stvaranjem niskog samopoštovanja.

Počnite misliti pozitivno

Dok istražujete svoje samopouzdanje duboko udahnite nekoliko puta i počnite utvrđivati svoje uspjehe. Priznajte ono što je uspjelo, učite iz svojih pogrešaka i budite ljubazni prema sebi. Shvatite da je važno strpljenje. Izgradnja samopouzdanja je proces koji traje, prilika koja može promijeniti vaš život i to jedino sami možete učiniti.

Autor: Wellness.hr

Share this Post