zacinsko bilje

Začinsko bilje je liječnik iz sjene

Biljni pripravci ponekad mogu iziskivati puno vremena oko pronalaženja, spremanja i drugih akcija koje su potrebne što nije spojivo s godišnjim odmorom.

No, neke biljke ljekovite su i korisne netom ubrane u prirodi ili kupljene na tržnici. Nema ništa lakše nego donijeti stručak mirisnog bilja iz šetnje i samo ga uvrstiti u objed. Navedene biljke nije potrebno kuhati (osim ako to baš ne želite). Dovoljno ih je usitniti i servirati prema želji.

Bosiljak – tonik, dobar kod prehlada. Odličan uz salate, juhe i tjesteninu

Kadulja – smanjuje znojenje, navale topline, zaustavlja laktaciju i pročišćuje grlo, a najbolje ju je jesti uz juhe, složence, jela iz pećnice i u nekim preljevima

Ružmarin – odlična zamjena za aspirin, smiruje živčani sustav i jača probavu. Odličan u varivima, juhama i uz pečenja Metvica – odlična protiv mučnina a najbolje ju je servirati uz salate i razne deserte koje će osvježiti svojom aromom

Kopar – smiruje vjetrove i nadutost. Najbolji je u juhama, umacima i preljevima

Korijander – odličan kod infekcije mokraćnog mjehura, a poslužiti se može uz neko povrće i juhe

Peršin – osvježava dah i snažan je diuretik, odličan kod infekcije mokraćnih puteva. Poslužuje se uz gotovo sva jela s mesom i ribom.

Autor/photo by: Mary Novosel

Itgirl.hr

Share this Post