zablude o egu

Zablude o egu

Da, kritiziranje, bijes, nadmenost, arogancija, optuživanje, kukanje, briga, natjecanje, izbjegavanje, želja da se bude u pravu, otpor… Sve je to povezano s egom.

ŠTO JE EGO?
Ego je stanje vlastite energije (misli, duha, emocija i tijela) u kojoj se osjećamo kao u vlastitoj koži jer točno znamo što želimo i hoćemo, to radimo (važno!) i u tome uživamo(najvažnije!).

Elizabeth G: Uživanje je najbolji znak da smo još uvijek ljudi.

Kako su onda gore navedena stanja povezana s egom?I zašto nam svi govore “smanji ego”?
Da bi mogli “lakše” živjeti s nama! Okolina nas nikad ne podržava niti će nas ikada podržavati (okolina, ne pojedinci) da radimo ono što mi želimo, jer na taj način uvijek zakidamo okolinu. Kako?
Trošimo našu energiju na ispunjavanje naših želja, a ne njihovih.

I što su onda osobine nabrojane na početku članka? To su osobine oslabljenog ega, osobine osobe izgubljene u udovoljavanju drugima. A ipak! Ove osobine još su jedini znak bijednog opiranja željama drugih, no bez dovoljno snage da se stane na svoj put.

Kakve to veze ima sa zdravljem štitnjače?
Ego je energija, naše iskrene želje su energija. Štitnjača odražava kvalitetu i snagu te energije. Ako suprimiramo naše želje da bi ugodili okolini, pada nam ego, pada nam energija, postajemo nedefinirana masa. Jedan od najvažnijih pokazatelja energije štitnjače je tjelesna temperature koja se često zanemaruje kao dijagnostička metoda i izravan je pokazatelj rada štitnjače. Bolesna štitnjača ima nisku energiju, a osoba nema energije. To se manifestira kroničnim umorom.

Da li problem sa štitnjačom spada u psihosomatske bolesti?

Velika većina svih bolesti spadaju u psihosomatske bolesti. Naše tijelo odražava ono što se dešava u nama. Ako mi nismo u stanju preuzeti odgovornost za odluke za svoj život, onda nam tijelo pokazuje da smo na krivom putu. Treba vježbati odgovornost da se preuzmu odluke i izbori za svoj život.

Samo su negativne sprege koje čine da se osjećamo još gore i postanemo još gori (sebi i drugima).

Zašto je ovo važno?
Zato što je ovo produktivan način razmišljanja koji može dovesti do pozitivne promjene. To je način koji možete usvojiti, koji je primjenjiv. Optužbe na račun ideje da imamo prevelik ego i da smo nadmeni, da se previše natječemo, da kritiziramo, da izbjegavamo… Samo su negativne sprege koje čine da se osjećamo još gore i postanemo još gori (sebi i drugima).

Zato, provjerite odgovore na slijedeća pitanja:
1- Svako jutro kad se probudim, svjesna sam svojih prioriteta koji su ispred tuđih želja.
2- Kroz cijeli dan svjesna sam “svojih vrijednosti” koje me vode u svim aktivnostima (vrijednosti su obitelj, karijera, mir u duši)
3- Imam svoj san i blizu sam toga da ga ostvarim
4- Imam svoj san i ostvarujem ga
5- Nemam ni jednu psihosomatsku bolest (hipotireoza, gastritis, migrena…).
6- Skoro nikad nemam grižnju savjesti
7- Uvijek kažem svoje mišljenje
8- Uvijek reagiram
9- Moja jutarnja temperatura je iznad 36,5 C
10- Moje samopouzdanje je moj najbolji prijatelj, uvijek uz mene

Odgovori DA:
10 – zdravi ste, puni energije, na dobrom putu ostvarenja svojih želja i osjećaja ispunjenosti.
9-7 – malo ste poljuljani u svojim željama, vjerojatno su vam izazvali osjećaj krivnje. No, još uvijek idete prema cilju, ali sa sve manje zadovoljstva na tom putu.
7- 5 – na opasnoj ste granici da ispunjavanje svojih želje zamijenite ispunjavanjem tuđih želja, i da vaši snovi postanu mulj u kojem ćete se utopiti.
Ispod 5 – vjerojatno imate već simptome nekih psihosomatskih bolesti, koncentrirani ste na lijekove,prehranu, ali još niste shvatili da trebate promjenu u sebi.

I kao što Elvis Presley kaže: Što je čovjek, što ima, ako ne sebe?!
I na kraju: I did it my way……MY WAY.

I NA KRAJU, POZIV NA RADIONICU:
Naučite sve o sebi kao ženi, naučite o svojim hormonima, naučite kako izliječiti štitnjaču i kako postići potpuno zdravlje – na vikend radionici u Zagrebu 03. i 04. rujna 2016.

Ako se želite još bolje pripremiti za ovu radionicu, dođite u kolovozu na otok Brač, izliječite svoja crijeva, odmorite se i probavite (hranu, ljude, situacije) prije novih životnih zalogaja:

 http://mulier.hr/usluge/rest-digest/

Autor: Meri Bura, dr. med,
Holistički centar Mulier

Podijeli s prijateljima