Revitalizirajuća bikram yoga

Yoga: drevna disciplina i potreba današnjice

Cilj joge, istočnjačke filozofije života, jest opuštanje tijela i čišćenje uma. Upravo zbog svog blagotvornog djelovanja na ljudsko zdravlje, joga, originalno indijska duhovna praksa, zarazila je zapadnjake, koji su mahom preuzeli njezine fizičke aspekte. Kako prenosi portal vijesti.rtl.hr yoga nije vjera, a nije ni sport. Yoga je duhovna disciplina. 

UGROŽAVA LI YOGA VAŠU VJERU?

No, da joga ugrožava vjeru, i to katoličku, misle u crkvi Sv. Dominika Savia u Slavonskom Brodu pa tako na internetskim stranicama župe upozoravaju na jogu kao ‘antikatoličku aktivnost’.

Da je yoga sport, svakako potvrđuje činjenica kako je koriste mnogi profesionalni sportaši u sklopu psihofizičkih priprema za velika natjecanja. Naime, psihološka stabilnost nužan je preduvjet za dobar rezultat u sportu, ali i u životu općenito.

S druge strane, ako je netko uvjereni katolik i ako netko živi svoju vjeru, da li ga vježbanje yoge ugrožava?

Yoga: drevna disciplina i potreba današnjice
Yoga: drevna disciplina i potreba današnjice
5000 GODINA STARA INDIJSKA PRAKSA

Joga je indijska praksa stara 5000 godina nastala u ambijentu hinduizma kao tehnika samospasenja. Joga u sebi uključuje “sredstva ili tehnike za transformiranje svijesti i postizanje oslobađanja (moksa) od karmana i ponovnog rađanja (samsara) u indijskim religijama” (John BOWKER, Oxford Concise Dictionary of World Religions). Uz pomoć psiho-fizičke kontrole želi se osloboditi od neznanja i strasti i dovesti u stanje nadčulnosti. Asana je naziv za poze u jogi. Spojene su s pranayama, a to je tehnika disanja. Treći neodvojiv dio joge je meditacija. Joga pomaže održavanju gibljivosti i dobroj formi.

SPASENJE ZAPADNOG SVIJET

Čovjek na Zapadu u jogi pokušava pronaći relaksaciju tijela i mir duše. Jer yoga je ono što zapadnjaci nisu uspjeli pronaći sami, a kronično im nedostaje: yoga vas uči kako se ispravno opustiti, disati, vježbati, meditirati, jesti zdravo i misliti pozitivno, prenosi portal bonduelle.hr. Isto tako,  a unatoč uvriježenom mišljenju, kako biste vježbali yogu, ne morate nužno biti vegetarijanac, iako je vegetarijanstvo neizostavan dio joga-filozofije. Također, nemojmo brkati “običnu” gimnastiku i yoga vježbe, jer razlika je uistinu velika – vježbe u jogi (asana) su usmjerene na duhovnu sferu, a cilj gimnastike je razvoj muskulature – ističe indijski jogi Swamiji. Na kraju ćemo zaključiti s uvodnom rečenicom koja kaže kako je yoga ‘duhovna disciplina’. Nije sport, nije religija, nije gimnastika i nije dogma. Yoga nije bez razloga postala pošast zapadnog svijeta. Yoga nam u današnje doba treba, kako bismo se lakše nosili s izazovima današnjice.

Autor: Wellness.hr