psihoaktivne droge

Vrste i učinci psihoaktivnih droga 1. dio

MARIHUANA

Svakodnevno uživanje marihuane dovodi do fizičke i psihičke letargije. Ako je osoba zabrinuta i deprimirana, marihuana može ove osjećaje još pojačati. No ljudima koji boluju od glaukoma ili imaju intenzivne mučnine kao posljedicu kemoterapije, marihuana može donijeti olakšanje.

Glavni aktivni sastojak marihuane je THC (složena organska molekula delta-9-tetrahydrocannabinol). Marihuana se obično puši, ali se može i piti pomiješana s čajem ili jesti pomiješana s hranom.

Pušenjem droga dospijeva u mozak već za sedam sekundi i ima jači učinak nego ako se uzme u hrani. U hrani je njezin učinak mnogo sporiji i razmjerno nepredvidljiv.

Kao što je to slučaj i kod alkohola, reakcija na marihuanu ima dvije faze. U prvoj marihuana opušta, smanjuje kočnice i može dovesti do euforije. Nakon ove faze obično slijedi smirenost i spavanje.

Marihuana djeluje i kao blagi halucinogen pojačavajući osjetljivost za boje, zvukove, okuse i mirise. Javlja se stanje ugode, mijenja se procjena prostora i vremena te opažanje ljudi.

No nisu svi doživljaji izazvani marihuanom uvijek ugodni. Oko šesnaest posto osoba koje redovito uživaju marihuanu često doživljuju anksioznost, strah i zbunjenost, a jedna ih trećina povremeno doživljuje akutnu paniku, halucinacije i neugodne iskrivljene percepcije vlastita tijela.

Vrste i učinci psihoaktivnih droga 1. dio

Svakodnevno uživanje marihuane dovodi do fizičke i psihičke letargije. Oko trećina takvih osoba pokazuje znakove blage depresije, anksioznosti i razdražljivosti.

Na doživljaj u velikoj mjeri utječe situacija i očekivanja osobe. Ako je osoba zabrinuta i deprimirana, marihuana može ove osjećaje još pojačati. No ljudima koji boluju od glaukoma ili imaju intenzivne mučnine kao posljedicu kemoterapije, marihuana može donijeti olakšanje.

Iako danas mnogi govore da bi upotreba marihuane trebala biti legalizirana, kao što je to učinjeno recimo u Nizozemskoj, nije naodmet napomenuti još neke njezine negativne posljedice.

  • Marihuana slabi motornu koordinaciju, sposobnost opažanja i vrijeme reakcije koji su nužni za vožnju automobila i upravljanje različitim strojevima.
  • Marihuana ometa pamćenje i otežava dosjećanje informacija koje smo naučili svega nekoliko minuta prije.
  • Dugotrajno uživanje marihuane smanjuje količinu muških seksualnih hormona i sperme, a oštećuje pluća više nego “obično” pušenje.

Autorice:
Prof. dr. sc. Majda Rijavec
Prof. dr. sc. Dubravka Miljković 

Iz knjige: ‘S onu stranu zrcala’

http://www.iep.hr/

Podijeli članak s prijateljima