vjezbe opustanja

Vježbe opuštanja za tijelo i um

PIŠE JELICA POPIĆ,DR. MED.

Već dugo psiholozi i zdravstveni stručnjaci tvrde da mnoge bolesti suvremenog čovjeka imaju psihičku podlogu i nazivaju ih psihosomatskim oboljenjima. Vrlo često je ‘lijek’ za olakšavanje i rješavanju psihosomatskih bolesti psihofizička relaksacija. Vježbe koje pomažu kod psihofizičke regeneracije su autogeni trening, progresivno mišićna relaksacija, različite vrste meditacija, yoga

Autorica članaka Jelica Popić završila je Medicinski fakultet i Pedagoško psihološko obrazovanje za nastavnika u Rijeci, stručni studij iz Kibernetike psihoterapije u Zagrebu, stručno usavršavanje iz TKM medicine u Ljubljani, pohađala je poslijediplomski znanstveni studiji ‘Upravljanje kvalitetom u hotelijerstvu i turizmu’ u Opatiji i medical wellness akademiju- Ausbuildung Reiteralm, Njemačka. Zaposlena je na poslovima ravnateljice i nastavnika u Spa Wellness akademiji, ustanovi za obrazovanje odraslih iz Lovrana – u području zdravlja, wellness-a I turizma. Uža specijalnost u stručnom radu joj je Health & Wellness coaching.

Alfa stanje za bolju komunikaciju svjesnog i nesvjesnog

Među vježbama koje pomažu psihofizičkoj regeneraciji su: autogeni trening, progresivno mišićna relaksacija, kreativna vizualizacija, različite vrste meditacija, samohipnoza, yoga. Sve vježbe psihofizičkog opuštanja su usmjerene na opuštanje napetosti u umu i tijelu istodobno. Naime, navedene vježbe, uz izgovorene afirmacije i opuštajuću glazbu provociraju alfa (nesvjesno) stanje uma, i tako se uklanjaju blokade u komunikaciji svjesnog i nesvjesnog.

Kada je prepreka u komunikaciji između svjesnog i nesvjesnog uma uklonjena meditacijom, ponašanja koja nas blokiraju u rastu i razvoju ili ozdravljenju nestaju ili se s vremenom mijenjaju u pozitivna. Vježbama psihofizičke relaksacije osoba vraća urođenu sposobnost organizma da se sam regenerira, obnavlja i samoiscjeljuje. Svaki je čovjek sposoban naučiti vježbe psihofizičkog opuštanja i vratiti narušenu harmoniju uma i tijela. Važno je istaknuti da kod različitih ljudi, neke tehnike opuštanja djeluju bolje nego kod drugih, zato je važno da nađeš onu tehniku koja ti najbolje odgovara i pomaže.

Zašto je dobro zaobići svjesni um ?

Redovita vježbanja ciljanih treninga psihofizičkog opuštanja uz stručne i iskusne trenere, mogu pojedincu pomoći da ukloni emocionalne i bihevioralne prepreke, a da toga često nisu i ne trebaju biti svjesni. Stručnjaci kažu da je ‘tajna’ upravo u ‘neosvještavanju’. Dozvoli svome nesvjesnom da traži i mijenja zapise koji te ometaju na putu prema sretnijem, zadovoljnijem životu i rješenju problema.

Ne trudi se zato previše na svjesnoj razini ukloniti emocije ljutnje, tuge, straha već redovito meditiraj, vizualiziraj i vježbaj yogu. Na taj ćeš način pojačati svoje urođene, unutrašnje potencijale za zdravlje, ozdravljenje i osobni rast i razvoj. Priroda ljudskog uma je dala ‘moć nesvjesnom’ da pri rješavanju problema zaobiđe naučena, tvrdo ‘utabana’ ograničenja svjesnog uma kada su u pitanju emocije i navike koje nam štete.

Učinci psihofizičkog opuštanja na organizam:

  • Promjena negativnih emocija i ponašanja u pozitivne
  • Jačanje imunog sustava
  • Bolja cirkulacija i oksigenaciju tkiva
  • Dublje i pravilnije disanje
  • Opuštanje napetosti i spazma u mišićima
  • Bolji san
  • Osjećaj mira i opuštenosti, osvježenost
  • Lakši i brži oporavak od i nakon bolesti
Vježbanje uz stručnjaka

Vježbanje je najbolje započeti i naučiti uz specijalizirane trenere (autogenog treninga, progresivno mišićne relaksacije, kreativne vizualizacije, yoge, samohipnoze) u grupi ili individualno. Treninzi i efekti vježbanja će biti sigurniji za polaznike, učinkovitiji i korisniji ako su treneri dovoljno osposobljeni i upoznati s ‘tajnama’ ljudskog uma.

Tako na primjer iskusan trener prije samog vježbanja u grupi, poznajući kako funkcionira ljudski um, treba dati upute polaznicima tako da svatko sebi ili svome nesvjesnom umu dopusti da uzme tijekom treninga samo ono što je za njega dobro i korisno. Kada trener radi individualno – klijent može odabrati temu ili definirati ishod. Što želi promijeniti, koju emociju ili ponašanje ukloniti? To može izgovoriti kroz afirmacijsku formu u sebi ili naglas.

Kontraindikacije za vježbe su teški psihički poremećaji i teže bolesti srca. Idealno bi bilo vježbati svakodnevno po 30 do 40 minuta, uključujući pričanje doživljenih senzacija. Dobro je vježbati u skupini jer grupa jača motivaciju za vježbanje.

(Izvor: miss7zdrava.24sata.hr)

Kako možete postići stanje duboke relaksacije?

Naučite tehnike duboke relaksacije na programu obrazovanja Voditelj psihofizičke relaksacije u Učilištu Lovran – medical wellness akademiji. 

Share this Post