yoga

Vježbanje kao pomoć u smanjenju simptoma fibromialgije

Tjelovježba može imati važnu ulogu u ublažavanju boli i drugih simptoma fibromialgije, ali joj treba pristupiti pažljivo. Osjećaj umora je učestal kod fibromilagije što može obeshrabriti ljude u započinjanju redovite tjelovježbe. Nedostatak aktivnosti dovodi do slabljenja mišića i daljnjih bolova što povećava “strah” prema vježbanju te to postaje začarani krug.

Tjelovježbom se proces slabljenja muskulature zaustavlja te se mišići postaju jači, poboljšava se aerobni kapacitet, fleksibilnost i svakodnevno funkcioniranje. Dodatne prednosti tjelovježbe uključuju poboljšanu cirkulaciju, bolju kvalitetu sna, umanjuje tjeskobu i depresiju, dovodi do gubitka neželjenih kilograma i poboljšava kvalitetu života.

Ranije se smatralo da će tjelovježba uzrokovati daljnju štetu, a pacijenti su bili obeshrabreni u pokušaju provođenja bilo kakve veće aktivnosti. Višestruke studije od tada su pokazale da tjelovježba ne samo da ne oštećuje tijelo već pomaže u smanjenju simptoma fibromialgije.

Preporučljivo je konzultirati se sa liječnikom i fizioterapeutom o najboljoj razini napora i koje su vježbe sigurne za vas prije početka bilo kakvog režima vježbanja.

VJEŽBAJTE BEZ PRETJERIVANJA

Neaktivni pojedinci će biti osjetljiviji na mišićne mikrotraume te se bol i ukočenost mogu pogoršati kad započnu sa vježbanjem. S obzirom da je potrebno minimalno šest tjedana kako bi se počele primjećivati prednosti vježbanja postoji rizik od preranog odustajanja od tjelovježbe.

Primjenjujući ove savjete možete povećati šansu za uspjeh:

  • Započnite postupno tako da na početku i na kraju tjelovježbe napravite vježbe zagrijavanja odnosno istezanja aktivnih mišićnih skupina kako bi se spriječile nepotrebne ozljede.
  • Postepeno povećavajte duljinu vježbanja jer se bol kod osoba sa fibromialgijom tipično javlja tek slijedeći dan, tako da postoji šansa da pretjerate sa intenzitetom.

Kod neaktivnih osoba veća je šansa da dođe do bolova nakon treninga, ali bol ne bi trebala biti intenzivna. Jaka bol može biti znak da je vježbanje bilo preintenzivno. Vježbanje tri do četiri puta tjedno je preporučljivo, ali ako se simptomi pogoršaju prilagodite tjelovježbu dok se simptomi ne smanje.

Raspon simptoma i pratećih stanja vezanih uz fibromialgiju mogu otežati pronalazak prave kombinacije vježbi. Važno je da se pronađe individualizirani program vježbanja koji naglašava sigurne pokrete i najbolji intenzitet kako bi dobili maksimalnu korist.

VAŽNOST RAZNOVRSNIH VJEŽBI

Vježbe za povećanje opsega pokreta i aerobne vježbe poput hodanja, vožnje bicikle i plivanja su korisne za osobe koje pate od fibromilagije. Ove vježbe smanjuju opterećenje na lokomotorni sustav i rizik od nepotrebnih trauma.

Stručna literatura je pokazala da sljedeće vježbe koje se često nude kao grupne vježbe mogu biti korisne za ublažavanje simptoma.

Vježbe u vodi – uzgon i toplina vode blagotvorno djeluju na organizam. Preporučljivo je izvoditi ih u terapijskom bazenu u kojem je voda temperature 30 C i toplija.

Pilates – naglasak je na jačanju središnjih mišića u tijelu kao što su trbušni, leđni i mišići dna zdjelice.

Tai Chi – ova tradicionalna kineska vrsta tjelovježbe ima nježne pokrete u kombinaciji sa meditacijom i vježbama disanja. Vježbe izgrađuju snagu, fleksibilnost i poboljšavaju ravnotežu.

Yoga – istezanje, disanje, jačanje i meditacija su kombinirani u ovom obliku vježbanja. Postoji mnogo različitih vrsta, od početničke do napredne.

 

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Share this Post