pilates

Vježbaj kako bi poboljšao zdravlje kostiju (II. dio)

 

Pitate se na koji način tjelovježba pomaže kod krhkih kostiju? Vježbanje je moćan lijek za osobe koje boluju od osteoporoze. Pomažu u smanjenju gubitka koštane mase i jačaju mišiće koji podupiru naše tijelo.

Vježbanje rezultira manjom mogućnošću za prijelom kosti prilikom pada. Ali nisu sve vježbe dobre za prevenciju osteoporoze. Ako ste u mogućnosti potrebno je kombinirati vježbe koje jačaju mišiće i weight-bearing vježbe odnosno vježbe koje jačaju kosti pomoću težine.

Prije nego počnete s nekom novom vježbom savjetujte se s liječnikom kako biste bili sigurni da je to pravo rješenje za vas.

Zašto weight-bearing vježbe?

Kako sila gravitacije djeluje na kost tako kosti reagiraju stvaranjem novih koštanih stanica. Ove vježbe obuhvaćaju bilo koje aktivnosti koje radite u stojećem položaju. Ako imate teži oblik osteoporoze ili ste već imali prijelom neke aktivnosti mogu biti rizične. Prije nego počnete s nekom novom vježbom savjetujte se s liječnikom kako biste bili sigurni da je to pravo rješenje za vas.

Što je s plivanjem?

Plivanje izgrađuje mišiće i jača srce i pluća. Ali s obzirom da nas voda pridržava plivanjem ne jačamo kosti. Plivanje je dobar izbor kod teških oblika osteoporoze ili artritisa gdje su weight-bearing vježbe prerizične.

Postanite fleksibilniji uz yogu

Nemojte da vas prevari nježna priroda yoge jer osim što poboljšava posturu i fleksibilnost jača i kosti. Neke poze, osobito one koje uključuju savijanja prema naprijed nisu pogodne za osobe s osteoporozom. Pitajte svog liječnika ili fizioterapeuta koje poze trebate izbjegavati.

Izgradite mišiće pomoću utega

Dizanjem utega ili korištenjem ostalih pomagala pomoću kojih stvarate otpor istovremeno jačate kosti i mišiće. Preporučeno je izvoditi vježbe za svaku mišićnu grupu dva puta tjedno s najmanje jednim danom odmora između. Ako ste novi u dizanju utega savjetujte se sa stručnjakom kako bi vježbe izvodili na pravilan način.

Poboljšajte ravnotežu

Dobra ravnoteža je presudna ako imate osteoporozu jer osjećaj sigurnost na nogama će smanjiti rizik od padova i prijeloma. Tai chi je jedan od načina da ojačate svoje noge i poboljšate držanje. Fizioterapeut vam može pokazati i ostale vježbe za poboljšanje ravnoteže.

Koliko često treba vježbati?

Kako bi poboljšali zdravlje kostiju aktivnosti kao što su brzo hodanje i ples treba provoditi najmanje četiri puta tjedno minimalno 30 minuta. Ako vam je 30 minuta previše odjednom podijelite aktivnost u 2 – 3 dijela po desetak minuta. Najmanje dva puta tjedno uključite i vježbe jačanja koje izgrađuju mišiće. I naravno, ne zaboravite na istezanje, prenosi izvor: http://www.webmd.com/.

Uđite u rutinu

Također možete učiniti uslugu svojim kostima tako da uvedete male promjene u svakodnevnu rutinu. Kad god ste u mogućnosti prošećite umjesto da koristite automobil ili javni prijevoz, odaberite najudaljenije parkirno mjesto u trgovačkom centru i koristite stepenice umjesto dizala. Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi aktivnosti obratite se svom liječniku za savjet.

Wellness.hr