vjezba smirujuceg daha

Vježba smirujućeg daha

Vježba smirujućeg daha preuzeta je iz joge. To je vrlo djelotvorna tehnika za brzi ulazak u stanja duboke relaksacije.

  • Dišući trbuhom, udišite kroz nos polako brojeći do pet. (Dok udišete, brojite polako jedan… dva… tri… četiri… pet.)

  • Napravite pauzu i zadržite dah dok ne izbrojite do pet.

  • Izdahnite polako, kroz nos ili usta, brojeći do pet (ili više ako je potrebno). Izdahnete do kraja.

  • Kada ste izdahnuli do kraja, udahnite dvaput u vašem uobičajenom ritmu, a zatim ponovite korake 1, 2 i 3 onako kako su gore opisani.

    Vježbajte najmanje 3 do 5 minuta. To podrazumijeva da prođete najmanje deset ciklusa: udisaj – 5, zadržite – 5, izdisaj – 5. Kako vježbate, primijetit ćete da možete brojati više kada izdišete nego kada udišete. Pustite da se ove varijacije događaju,  i samo nastavite s vježbanjem dok ne prođe 5 minuta. Ne zaboravite da udahnete normalno dva puta između svakog ciklusa.
    Ako osjetite vrtoglavicu dok radite ovu vježbu, napravite pauzu od 30 sekundi pa počnite ponovo.

Vježbom možete umanjiti fiziološke reakcije koje leže u osnovi anksioznosti i panike.

Dok vježbate neku od tehnika disanja možete izgovarati u sebi:

Tonem ili letim
Moje tijelo je sve teže ili opuštenije
Prepuštam se .. ili bilo koje druge opuštajuće riječi ili fraze.

Ako ovo budete radili svaki put kada vježbate, vremenom ćete se samim izgovaranjem opuštajućih fraza uvesti u stanje blage opuštenosti.
Vježba smirujućeg daha može da bude moćna tehnika za sprečavanje panične reakcije kada se pojave prvi znaci anksioznosti. Korisna je i za ublažavanje simptoma hiperventilacije ili ubrzanog disanja. Vježbajte abdominalno disanje ili vježbu smirujućeg daha svakodnevno, po pet minuta, najmanje dva tjedna. Ako je moguće, vježbajte svakog dana u isto vrijeme da bi vam vježbanje disanja prešlo u naviku.

Jednom kada ste ovladali nekom od tehnika, primijenite ih kada osjećate da ste napeti, kada ste anksiozni ili kada osjetite prve simptome panike. Ako nastavite da vježbate bilo koju od vježbi mjesec ili duže, naviknut ćete se da dišete trbuhom. Što više uspijete da pomaknete centar vašeg disanja iz grudi u trbuh, češće i trajnije osjećat ćete se opušteno

U Učilištu Lovran možete upisati edukacije za provođenje grupnih ili individualnih vježbi za psihofizičku relaksaciju tijela, to su tehnike  Autogeni trening  i  Voditelj psihofizičke relaksacije.