spavanje

Vizualizacija i ‘pravila spavanja’

Dok je sluh još “uključen” i prevladavaju alfa valovi, mi možemo namjerno produžiti ovo vrlo blagotvorno stanje tzv. svjesnim sanjanjem…

San je podijeljen u cikluse od cca. 90 minuta koji se sastoje od dubokog sna i faze intenzivnih snova.

OSNOVNA STANJA SVIJESTI

Da bismo mogli razumjeti tehniku vizualizacije, trebamo razlikovati osnovna stanja ljudske svijesti, a to su budnost, prijelaz između jave i sna, sanjanje i duboki san.

BUDNOST

U budnom stanju smo u potpunosti svjesni naših osjetila koja nas izvješćuju o tome što se događa u našoj okolini. Na EEG-u se pokazuju brzi beta valovi – frekvencije 13-28 ciklusa u sekundi.

IZMEĐU JAVE I SNA

U fazi uspavljivanja se u trajanju od 3-5 minuta pojavljuju sporiji alfa valovi s frekvencijom od 7-12 c/s. To je vrlo blagotvorno Hipnagogno stanje popraćeno dubokom relaksacijom mišića i postupnim isključivanjem čula po određenom redoslijedu.

Redoslijed isključivanja čula je slijedeći:

  1. osjet mirisa;
  2. osjet okusa;
  3. vid;
  4. dodir;
  5. sluh.
San je podijeljen u cikluse od cca. 90 minuta

Dok je sluh još “uključen” i prevladavaju alfa valovi, mi možemo namjerno produžiti ovo vrlo blagotvorno stanje tzv. svjesnim sanjanjem. Svjesno sanjanje nazivamo joga nidrom. Pri tom “isključujemo” vanjski svijet, a svome umu ponudimo određene predodžbe tj. vizualizacije.

SAN

Tijekom sanjanja uz alfa valove (od 7-12 c/s) javljaju se i teta valovi (od 4-7 c/s). Oslobađaju se emocije (npr. strahovi i želje), prerađuju iskustva, naš se um preslaguje, “resetira” i pohranjuje iskustva u tzv. privremenu memoriju.. U ovim dragocjenim trenucima naš um nam se otkriva uz pomoć arhetipskih slika i simbola. Suvremeni čovjek ne uspijeva razumjeti ove poruke iz dubljih nivoa svoje svijesti pa ne živi u skladu sa sobom, ni sa drugima.

DUBOKI SAN

Za vrijeme dubokog sna nastupa delta frekvencija sa vrlo sporih 0-4 c/s. Mnogi ljudi “kliznu” iz beta (budnosti) u delta (dubok san) stanje, a da nisu prije toga riješili svoju mišićnu, emocionalnu i mentalnu napetost. Zato se bude umorni jer je izostala alfa faza – ona koja može razriješiti ove napetosti.

FAZE SNA

San je podijeljen u cikluse od cca. 90 minuta koji se sastoje od dubokog sna i faze intenzivnih snova tzv. REM faze u kojoj prevladavaju alfa valovi. Struktura sna se prema jutru mijenja u korist sve veće zastupljenosti REM faze. Izostatak alfa frekvencije tj. sanjanja vodi do rastrojenosti, gubitka pamćenja i iskrivljenja percepcije. Može doći do neugodne promjene osobnosti. To nam pokazuje koliko je za očuvanje zdravlja, vrijedan ulazak u alfa nivo svijesti.

ALFA STANJE

Budući da ima niz blagotvornih učinaka na naš um, alfa frekvenciju možemo sami inducirati. U alfa stanju dolazimo u kontakt sa svojom pravom prirodom, sa vlastitim unutarnjim bićem. Um je tada budan, otvoren i podatan za pozitivne promjene tj. za iskorjenjivanje loših obrazaca i donošenje pozitivnog stava. Stav mijenjamo uz pomoć odluke, afirmacije – tzv. sankalpe.

Welness.hr/ Wellness akademija

Podijeli s prijateljima