vitamin c

Vitamin C – Mobilizira obranu organizma

Za razliku od drugih životinja čovjek ne može u organizmu sintetizirati vitamin C – askorbinsku kiselinu, pa je direktno ovisan o njenom unosu izvana.

Broj  objavljenih radova o askorbinskoj kiselini i njenom djelovanju je – ogroman! Neumorni istraživači stalno otkrivaju nove detalje pa ono što smo znali o tom suplementu osamdesetih godina, je malo u odnosu na ono što znamo danas! Oni koji čitaju stručnu literaturu sa zakašnjenjem od samo godinu dana, već su lišeni novih saznanja!

Vitamin C štiti i pomaže, pa se bez ikakve rezerve može reći C vitamin je “kralj” prevencije. Tko se njime zna služiti, može imati velike koristi.

Kako djeluje?

Kada se kaže “prva linija obrane” misli se na njegovo antioksidacijsko djelovanje i specifičnu ulogu u mobiliziranju odbrambenih snaga organizma. Treba ga uzimati svakodnevno i pravovremeno za prevenciju gripe i corona infekcije .

Vitamin C spriječava infekcije

Najveći broj radova (i knjiga) upravo se odnosi na  problem preventivne zaštite organizma (borba protiv virusa i bakterija), a tu je svakako C vitamin na prvom mjestu. Evo samo jedan primjer; poznato je da su maratonci zbog velikih napora, izuzetno osjetljivi na infekcije gornjih dišnih puteva. Ako popiju C vitamin prije utrke njihove se infekcije smanjuju za 25%. Čuvena knjiga dr Linusa Paulinga “Common Cold and Vitamin C” daje mnogo argumenata u prilog tome.

Vitamin C spriječava arteriosklerozu

Slijedeća ne manje važna funkcija je sprečavanje oksidacije LDL holesterola šta je zapravo pretpostavka prevencije ateroskleroze. C vitamin je neophodan za pripremu  kolagena,  koji ima funkciju učvrščivanja mišića i krvnih žila. Kao prirodni antihistaminik, C vitamin omogućava (olakšava) zarastanje rana i ublažavanje alergijskih reakcija. Iako je učinak u prevenciji prehlade malen, ako se daju visoke doze (1-4 g dnevno) skraćuje se vreme bolesti za 23%

C vitamin je jedini antistresni činilac prirodnog porijekla.

Eksperimentima je utvrđeno da velike doze , na primjer,kod miševa gotovo potpuno blokiraju lučenje stresnih hormona! Prof dr S. Cambel sa univerziteta u Huntsville, Alabama je zatim takvo laboratorijsko istraživanje prenio “uživo” na studente i tako potvrdio prethodno dobijene oglede. Rezultati istraživanja prezentirani su na godišnjoj  konferenciji društva kemičara (American Chemical Society) u New Orleansu 1999 godine. Po njemu, C vitamin ima sličnost “pripremiti” organizam da podnese stres zbog naglih promjena kao šta su, na primjer putovanje, promjena sredine, operativni zahvat, razvod braka, gubitak voljene osobe itd

 

Share this Post