ciklus

Uoči novog ciklusa

Zakoračili smo u zimu, na pragu smo novog godišnjeg ciklusa. Zima je sama po sebi vrijeme kontempliranja i mirovanja, preslagivanja odrađenih iskustva i osmišljavanja novih planova, duboko u tišini i vlastitoj dubini. U tome, svaka je Nova godina trenutak kada smo posebno skloni osvrnuti se na čas za sobom, pustiti staro i okrenuti se novome.

RAĐANJA NOVOG CIKLUSA

Žene su k tome, iako to često ne doživljavaju svjesno, po prirodi obdarene snažnim cikličnim iskustvom otpuštanja, odbacivanja starog i nepotrebnog, a sa svrhom pripreme za novo, zdravo i svježe iskustvo. Kakva je to (zaboravljena) moć! Kakav blagoslov! Posebno kada se mjesečno krvarenje poklopi s tamnom fazom Mjeseca, mlađakom. Jer nas podsjeti da je i tama dio naše ciklične prirode, baš kao što je i skrivanje Mjeseca na nebu jedna od njegovih prirodnih mijena. Faza pripreme novog početka, rađanja novog ciklusa.

ODABACITE SVE NEPOTREBNO I OTKRIJTE SVOJE OSOBNO ZADOVOLJSTVO

Slično iskustvo može nam donijeti i podudaranje mjesečnice s krajem jedne i početkom nove godine. U tom slučaju nećete se morati previše truditi raditi na otpuštanju starog, oljuštit će se samo. S lakoćom ćete se rastati od svega nepotrebnog, u međuvremenu nagomilanog u ormarima i ladicama, u tren ćete počistiti ostavu i onih nekoliko polica koje već neko vrijeme čekaju…, ali će bez sumnje i ovaj puta krenuti beskompromisno unutrašnje “brisanje prašine”… Zapanjit će nas možda kako smo spremne, gotovo nemilosrdno, intuitivno odbaciti sve nepotrebno, eliminirati svaku suvišnu brigu, svaki površni kontakt, nepotpunu emociju ili bilo koje polovično iskustvo. Dobro je to.

U vrijeme kad se tijelo čisti, a vel između unutrašnjeg i vanjskog svijeta postaje najtanji, kad je ono što duboko osjećamo=znamo u sebi jedina istina, ni ne može drugačije. Ono što uvijek možemo, je proći kroz to što svjesnije, uz još više razumijevanja. I uz još više nježnosti prema sebi i dragim nam ljudima oko nas.

Ako i niste u fazi menstruiranja, obratite pažnju… gdje ste sada sa svojim ciklusom?

Kako bilo, uz početak nove godine, a za neke od vas možda i novog menstrualnog ciklusa, želim vam sve najbolje, puno sklada i ritmova, puno novih (samo)otkrića i osobnog zadovoljstva u svojoj ženskoj nutrini.

Autor: Anja Grubiša

Shiatsu & Moon Mother praktičarka

Share this Post