Ulje za mladoliku kožu i zdravo tijelo - Argan

Ulje za mladoliku kožu i zdravo tijelo – Argan

 

O neprocjenjivim učincima arganovog ulja na kožu, nokte i kosu, pisali smo i u ranijim člancima. Mnogi su odbacili konvencionalne kozmetičke proizvode, jer smatraju da je arganovo ulje zdravije i postiže bolje rezultate. Nakon nanošenja koža je mekana, svilenkasta i sjajna, bore postaju manje vidljive, nokti lijepi i jaki, a kosa je mekanija i zdravija. Jeste li znali da se arganovo ulje također može konzumirati i oralno? Sa svojim ljekovitim svojstvima i ugodnim okusom  ostaviti će trag u svakoj kuhinji.

Stablo argana raste samo u jugozapadnom dijelu Maroka. Ulje se dobiva hladnim tiještenjem arganovih plodova. Marokanci ga tisućljećima koriste u ljekovite svrhe, a o njegovoj učinkovitosti svjedoče mnoga moderna istraživanja. Sadrži 80% nezasićenih masnih kiselina i visoku razinu vitamina E.

POMAŽE U REGULACIJI KRVNOG TLAKA

Redovita konzumacija arganovog ulja smanjuje rizik od hipertenzije, što je potvrdila i anketa, koju je proveo časopis Le Figaro. Oni su otkrili da sudionici koji su redovito konzumirali ovo prekrasno ulje, imaju čak i dvostruko manje izgleda da će imati problema s visokim krvnim tlakom od onih koji ga nisu kozumirali.

SNIŽAVA KOLESTEROL

Le Figaru je također izvijestio da unosom od najmanje tri žlice arganovog ulja dnevno znatno smanjujete razinu lošeg kolesterola. Prvi rezultati očekuju se već nakon mjesec dana konzumiranja ulja.

ARGANOVIM ULJEM PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI

U Maroku, arganovo ulje se koristi za liječenje dijabetesa. U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of komplementarne i integrativne medicine otkrili su da arganovo ulje smanjuje otpornost na inzulin. Zbog toga pomaže spriječiti nastanak dijabetesa i smanjiti štetne učinke prehrane koja uključuje mnogo loših ugljikohidrata.

SPRIJEČAVA NASTANAK RAKA NA PROSTATI

U izvješću European Journal of Cancer Prevention navodi kako arganovo ulje usporava rast stanica raka u prostati.

Arganovo ulje sadrži visoku razinu vitamina E koji djeluje kao antioksidans, a njegova protuupalna svojstva su od iznimne važnosti za naše zdravlje. Ako vam je okus arganovog ulja prejak, možete ga konzumirati tako što ćete ga iskoristiti za odličan preljev za salatu.

Preljev za salatu:

  • ½ šalice djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/3 jabučnog octa
  • 2 žlice arganovog ulja
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica senfa

Marokanci arganovo ulje također koriste za pripremu najukusnijeg umaka Amlou.

AMLOU:

Sastojci:

  • 200 grama badema
  • 180 ml arganovog ulja
  • 3-4 žlice meda, zagrijanog na laganoj vatri
  • prstohvat soli

U pećnici, zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva, bademe pecite oko 10-15 minuta dok ne postanu smeđi.

Ostaviti da se ohlade, a zatim se pažljivo melju kako bi se dobila pasta.

Uz miješanje, postupno dodavati arganovo ulje.

Smjesu obogatite medom.

Umak se koristi za umakanje kruha.

Dobar tek!

Autor/Photo by: Aroma Herbal

Share this Post