U Kolibi za žene - odmor od vanjskog svijeta

U Kolibi za žene – odmor od vanjskog svijeta

Koliba za žene nastala je kao izraz potrebe – moje osobne, a pokazalo se i mnogih žena koje su do sada kroz nju prošle – da se jednom u mjesecu povučemo, umirimo i zaustavimo. U „Kolibi“ to činimo u vrijeme tamne faze Mjeseca – Mlađaka, baš kao što bi svaka žena za sebe morala znati poštivati vlastito vrijeme usporavanja i mirovanja u fazi mjesečnice.

Duboko sam uvjerena kako je ključ povratka ravnoteže menstrualnog ciklusa i cjelokupnog zdravlja žene u ponovnom otkrivanju, njegovanju i poštivanju vlastitog ritma.
To je tema koja me osobno inspirira godinama, a ciljano se s njom družim od kada sam ju, na kraju profesionalne edukacije za shiatsu praktičarku, odabrala kao temu svog teoretskog i praktičnog završnog rada Prirodni ritmovi u tijelu žene (2008.).

Žene su ciklična bića, ali u današnjem svijetu i načinu života to je potpuno zaboravljena i zanemarena istina. U razdoblju između dvije menstruacije žena prolazi kroz cijeli niz finih, ali vrlo dinamičnih i kontinuiranih promjena. Kod uobičajenog shvaćanja ciklusa uglavnom se fokusiramo na promjene razina hormona između dva kraja ciklusa – menstruacije i ovulacije. No između te dvije točke, dva pola, promjenjivo je sve – od načina na koji doživljavamo i osjećamo svoje tijelo, do emocija, misli, naše interakcije s okolinom, količine tjelesne i mentalne energije s kojom raspolažemo, intuicije… Postoji vrijeme u ciklusu kada su naše energije po prirodi stvari okrenute više prema van, kao i ono kada smo prirodno sklone okrenuti se više prema unutra, prema sebi. Postoji vrijeme za akciju i vrijeme za mirovanje. Vrijeme za druženja, kao i vrijeme za samoću.

Prije nekoliko godina pokrenula sam program okupljanja i druženja žena s idejom njegovanja i ponovnog vrednovanja naše ciklične ženske prirode. Taj sam program nazvala Koliba za žene, po uzoru na pojam Moon Lodge – mjesto povlačenja žena za vrijeme menstrualnog krvarenja (poznato i kao “crveni šator”).

Čitamo zanimljive priče, a najviše nastojimo ne raditi ništa da bi mogle bivati i biti.

Bila sam sretna kada se u Hrvatskoj pojavilo učenje Mirande Gray, najprije kroz knjigu Crveni mjesec, a potom i kroz Blagoslov Maternice koji sam odmah prigrlila  i u Kolibi za žene počela voditi grupne meditacije uz dan Globalnog Blagoslova Maternice koji se održava 5 puta godišnje.

Dok na dan Globalnog Blagoslova Maternice slavimo pun Mjesec i puni potencijal života i energije Božanskog Ženstva, za vrijeme Mlađaka se povlačimo u Kolibu za žene radi mirovanja i usklađivanja s energijom otpuštanja, regeneracije i pripreme za novi ciklus.

Što je “Koliba za Žene” ?
Kutak za uspostavljanje, njegovanje i kultiviranje menstrualnog/lunarnog ritma
prilika za odmak od užurbane svakodnevice i usklađivanje s velikim ritmovima prirode

Što radimo u “Kolibi za Žene” ?
Sjedimo u krugu u tišini ili uz lijepu glazbu, meditiramo, pričamo, a ponekad pjevamo i usklađujemo  se zvukom. Čitamo zanimljive priče, a najviše nastojimo ne raditi ništa da bi mogle bivati i biti.

S kojim ciljem?

S ciljem praćenja i osvještavanja naše ciklične prirode, vraćanja svom ritmu, posebno ritmu tišine i mirovanja, osnaživanja naše istinske ženske prirode i moći. Nekoliko sati opuštanja, odmora i odmaka od vanjskog svijeta.

Anja Grubiša
Shiatsu & Moon Mother praktičarka

Share this Post