Tri minute vatrenog daha čisti krv kao da si napravila transfuziju

Tri minute vatrenog daha čisti krv kao da si napravila transfuziju

Dah Vatre jedna je od temeljnih tehnika disanja koje se koriste u praksi Kundalini joge i ima brojne pozitivne učinke. Pročišćava krv u samo 3 minute, doslovno kao da smo dobili transfuziju, jača živčani sustav, detoksicira sve organe, ali i um, podsvijest, objašnjava učiteljica kundalini joge Ljiljana Valdec Horvat – Sat Kriya Kaur iz Om joge u Zagrebu.

“To je ubrzana verzija dugog, dubokog disanja stoga osvijesti duboko disanje tako da sa udahom ispuniš trbuh i pluća zrakom, s izdahom ispustiš zrak iz pluća i trbuha. Polako ubrzavaj ovaj ritam. Diši dijafragmom, kontrahirajte ju, istovremeno diši kroz nos kao da „njuškaš”, objašnjava Ljiljana Valdec Horvat i govori kako se pravilno izvodi cijela praksa:

Svako vježbanje kundalini joge počinje mantrom Ong Namo Guru Dev Namo pomoću koje se povezujemo s kozmičkog energijom i svoju praksu činimo sigurnom. Nakon što završimo set otpjevamo ili recitiramo mantru Sat Nam 3 puta.

Pojedinačnu vježbu ili set uvijek završavamo s dubokim opuštanjem koje je gotovo jednako važan dio procesa kao i sama vježba kako bi naše tijelo procesuiralo iscjeljujuću energiju koju smo aktivirali. Doznaj više o Kundalini jogi.

Vježba činjenja krvi obuhvaća vatreni dah i Surya mudru, a izvodi se na sljedeći način:

  1. diši brzo i ritmično, udisaj i izdisaj su jednakog interval
  2. počni u trajanju od 1 do 3 minute. S vremenom i dužom praksom možeš raditi do 11 minuta
  3. spojeni palac i prstenjak u Surya mudri dodatno pojačavaju pročišćavanje i detoksikaciju. To je pečat zdravlja, snage i vitalnosti.

    Savjet: Budi sigurna da dišeš iz dijafragme. Ako dišeš brzo iz prsa, vjerojatno ćeš ostati bez zraka. Tko ne smije raditi ovu vježbu: trudnice, žene tijekom prva dva dana menstrualnog ciklusa, osobe s vrlo visokim krvnim tlakom.

Autor/Photo by: Kristina Gaćarić i Tomislav Milletić

 

Share this Post