etericna ulja

Tri eterična ulja za hormonalnu ravnotežu

Sadržaj:

Znate li da esencijalna ulja  kadulje, timijana i sandala mogu pomoći prirodno uravnotežiti lučenje hormona i to: progesterona, estrogena, hormona štitnjače i testosterona.

  Kadulja

  Najveća korist  eteričnog ulja kadulje  je što pomaže uravnotežiti proizvodnju estrogena u tijelu. Mnogo zdravstvenih problema danas, poput neplodnosti kao i  karcinoma temeljenih na estrogenu, uzrokovani su viškom estrogena u tijelu – dijelom i zbog konzumacije industrijske hrane s visokim sadržajem estrogena.

  Budući da kadulja pomaže uravnotežiti razinu estrogena, to je i nevjerojatno učinkovito esencijalno ulje u širokom nizu hormonskih neravnoteža. Dakle, da li tražite prirodne lijekove za PMS,  grčeve u želucu tijekom mjeseca ili možda već znate da imate višak estrogena u tijelu, koristite eterično ulje kadulje (salvia officinalis).

  Studija iz 2014. objavljena u Časopisu za istraživanje fitoterapije otkriva da udisanje ulja kadulje ima sposobnost smanjenja razine kortizola za 36% i poboljšava razinu hormona štitnjače (TSH). Studija je rađena na 22 žene u menopauzi u njihovim 50-ima. Nekima od kojih je dijagnosticirana depresija, a na kraju studije istraživači su izjavili kako je „ulje kadulje ima statistički značajan učinak na snižavanje kortizola, da je ujedno i antidepresiv tj. da djeluje na poboljšanje raspoloženja ”. Ovo je samo jedna od mnogih studija koje dokazuju da eterično ulje žalfije pogoduje hormonima.

  Timijan

  Istraživanja o kojima je riječ u Zborniku radova Društva eksperimentalne biologije i medicine (USA) otkriveno je da eterično ulje timijana ima učinke uravnoteženja progesterona.

  Ulje timijana koristi organizmu poboljšavajući proizvodnju progesterona. I muškarci i mnogo žena imaju nisku razinu progesterona, a niska razina progesterona povezana je s neplodnošću, PCOS-om (policistični jajnici) i depresijom kao i drugim neuravnoteženim hormonima u tijelu.

  Poboljšanje ravnoteže lučenja progesterona čini timijan odličnim esencijalnim uljem koje možete koristiti za prirodno uravnoteženje hormona u vašem tijelu. Uz to, puno je bolje nego koristiti sintetičke lijekove, poput hormonske nadomjesne terapije, koji često mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave.

   Sandalovina

   Od tri esencijalna ulja za ravnotežu hormona u orgnizmu esencijalno ulje sandalovine vrlo je učinkovito u uravnoteživanju razine testosterona i kod muškaraca i kod žena. Sandalovina se već godinama koristi kao prirodni afrodizijak, što ga čini željenim sastojkom u muškim kolonjskim vodama, kao i određenim parfemima već godinama

   Također, zaista ima zadivljujući miris. Za muškarce sa niskim testosteronom, dodavanje nekoliko kapi ulja sandalovine u domaći dezodorans ili vlastiti domaći losion nije samo sjajan način mirisa – to je također sjajan način da postignete dodatne zdravstvene koristi od poboljšanja libida i ravnoteže lučenja hormona testosterona.

    Načini korištenja esencijalnih ulja

    Jedan od mojih omiljenih načina korištenja esencijalnih ulja je jednostavno ih pomiješati s kokosovim uljem, i utrljavanjem na različita područja tijela. A budući da esencijalna ulja imaju male molekule, ona se mogu lako apsorbirati u tijelo kroz kožu, tako da se nanošenjem esencijalnog ulja izravno na kožu mogu dobiti puni efekti.

    Nekoliko drugih esencijalnih ulja je također poznato da uravnotežuju i podržavaju zdravlje hormona u tijelu. Esencijalno ulje ruže, koja se koristi i kao afrodizijak, kao i prirodno sredstvo za dizanje raspoloženja. Pokazano je da pomaže u poboljšanju serotonina i drugih neuropeptida u mozgu – poznatih kao hormoni dobrog raspoloženja.

    Također je otkriveno da je lavandino ulje i ulje kamilice učinkovio za smanjenje stresa, jer prirodno snižavaju razinu kortizola, što je vrlo važno za tijelo kada pokušava prevladati bolest.

    Općenito, jedno je od najboljih esencijalnih ulja za rad štitnjače i za autoimune probleme je eterično ulje od tamjana, koji smanjuje upalu, a također pomaže sniziti razinu kortizola.

    Dakle, opet, ako želite imati uravnoteženije hormone, osobno preporučujem da razmislite o ulju klinčića zajedno s uljem timijan i sandalovine, posebno za muškarce. Možete samo staviti nekoliko kapi na ruku i utrljati  na kožu ili ih kombinirati s nekim vlastitim proizvodima za osobnu njegu.

    Share this Post