Top 5 plodova koji će pomoći da smršavite - zdravo i lagano

Top 5 plodova koji će pomoći da smršavite – zdravo i lagano

Bademi i nesoljeni kikiriki najmanje su kalorični od svih orašastih plodova, a idealna dnevna mjera je vaša šaka. To će vam pomoći da utažite glad i da lakše mršavite.

Orašasti plodovi, zbog svog udjela masnoća, izazivaju dulji osjećaj sitosti i na taj način mogu pomoći pri gubitku suvišnih kilograma.

Poželjno ih je jesti u međuobrocima, s voćem, kako bismo izdržali glad između glavnih obroka i spriječili prejedanje – preporučuje nutricionistica Nataša Šoštarić, dipl. ing. preh. tehn.

Također, poželjno bi bilo šaku orašastih plodova uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Ne samo da će pomoći pri lakšem gubitku kilograma i poslati vašemu mozgu signal da ste siti nego su i vrlo korisni za cjelokupno zdravlje i normalno funkcioniranje organizma. Uz to su i odličan izvor vlakana, koja pomažu pri regulaciji probave.

Orašaste plodove svakako bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a idealna dnevna porcija bila bi jedna manja šaka, što je otprilike 30 grama orašastih plodova. U toj porciji miješanih orašastih plodova dobit ćemo od 15 do 20 posto od preporučenog dnevnog unosa vlakana, zatim vitamine poput vitamina E i B1, folne kiseline te minerale poput magnezija, fosfora i selena – pojašnjava nutricionistica Šoštarić.

Čak i manje promjene u vidu uzimanja šake orašastih plodova dva puta tjedno drastično će smanjiti rizik od jednog od najopasnijih i najagresivnijih karcinoma, karcinoma gušterače. Uz to, oni će zaštititi vaše srce i krvne žile te smanjiti kolesterol u krvi, a ako ste na dijeti, omogućit će vam unos potrebnih vitamina i minerala kako ne bi došlo do deficita.

Orašasti plodovi odličan su biljni izvor nezasićenih masnih kiselina koje pomažu u održavanju zdravlja srca i blagotvorno djeluju na mozak. Osim toga vrlo su dobar izvor dijetalnih vlakana, koja reguliraju probavu i snižavaju kolesterol u krvi – napominje Šoštarić.

Preporuka je jesti orašaste plodove u kombinaciji s voćem jer su vitamini iz voća (A, D, E i K) topivi u mastima i bolje će se apsorbirati ako se voće konzumira s namirnicama poput orašastih plodova bogatih kvalitetnim masnoćama.

A kako biste blagotvorno djelovali na cijeli organizam, jedite miješane orašaste plodove. Ipak treba biti na oprezu i ne pretjerivati s dnevnim unosom orašastih plodova jer su svi dosta kalorični i sadrže velik udio masnoće, pa biste mogli postići kontraefekt.

Orašasti plodovi su dosta kalorični i porcija od 30 grama sadrži između 150 i 200 kalorija. Isto kao i s bilo kojom drugom namirnicom, nije poželjno pretjerivati s količinom koju ćemo pojesti. Veći učinak ćemo dobiti ako ne prekoračimo preporučenu porciju jer se u njoj nalazi dobar omjer poželjnih nutrijenata i energijske vrijednosti – upozorava Šoštarić.

Nisu svi za dijetu

Oraščići makadamije i pekan orasi sadrže najviše masnoća, pa su i najkaloričniji te se u dijeti preporučuje birati manje kalorične plodove ili navedene oraščiće jesti u manjoj količini. Na dijeti je najbolje jesti bademe.

Orašasti plodovi jačaju imunitet

Bademi su bogati vitaminom E, antioksidansom koji pomaže u borbi protiv upala, karcinoma pluća i opadanja kognitivnih sposobnosti. Brazilski oraščić preporučuje se muškarcima jer sadrži selen, koji štiti od raka prostate.

Top 5 orašastih plodova po preporuci nutricionista

  • Orasi sadrže najviše alfa linolenske kiseline, koja je oblik omega-3 nezasićenih masnih kiselina, te su odlični za očuvanje zdravlja srca i pravilan rad mozga.
  • Bademi sadrže najmanje klorija i dobar su izvor vitamina E, koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Povećavaju zdravlje kostiju, poboljšavaju memoriju i rješavaju zatvor.
  • Brazilski oraščići odličan su izvor selena, važnog minerala koji djeluje prutuupalno i štiti srce od oksidativnih oštećenja. Štiti i od raka prostate, no treba paziti na količinu.
  • Kikiriki sadrži vitamine skupine B, koji sudjeluju u pravilnom otpuštanju energije u metabolizmu, a odličan je i za trudnice jer štiti nerođenu bebu od raznih oštećenja.
  • Lješnjaci su dobar izvor minerala poput magnezija i fosfora, koji djeluju na opuštanje mišića i gradnju kostiju, te bakra i mangana, koji su odgovorni za zdrave kosti.

 

Autor/Photo by: Lana Radišić

Share this Post