smokve

Top 15 ljekovitih recepata sa smokvama – liječe čak i tumor 1. dio

U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa, a od njezina lišća kuha se čaj.

Smokva (Ficus carica) vrlo je cijenjena kao svježe ili suho voće, a uvelike se koristi i u narodnoj medicini. Pretpostavlja se da potiče iz Sirije i Palestine. Već u staroj Grčkoj je bila jedna od glavnih namirnica u prehrani, dok su je u Rimu smatrali svetim voćem.

Stari Grci su izrazito poštovali smokve, pa su tako zakonom zabranili izvoz najkvalitetnijih vrsta, piše portal 24sata.hr, a rimska legenda kaže da se vučica koja je hranila Romula i Rema odmarala ispod smokvina drveta.

SMOKVA – VOĆE KOJE JE BOGATO VLAKNIMA

U to vrijeme je već postojalo 29 vrsta smokve, a danas ima 600 različitih vrsta ovog voća. U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa. U nekim se zemljama od mliječnog soka mlade smokve pravi posebna vrsta sira namijenjenog dojiljama koje su ostale bez mlijeka.

Uživanje u svježim i suhim smokvama preporučljivo je onima koji pate od povišenoga kolesterola jer ovo voće obiluje vlaknima. Ona sadrži više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća – osobito je bogata pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti razine kolesterola u krvi.

BOGAT IZVOR KALCIJA, ŽELJEZA, MAGNEZIJA, VITAMINA B6 I KALIJA

Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana.  Smokva je također bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija.

Sadrži i  triptofan, spoj koji potiče dobar san i pomaže da mozak ispravno iskoristi glukozu, pospješujući dobru cirkulaciju.
U 100 grama sirove smokve ima 17,5 mg magnezija, a jednaka količina sušenih smokava sadržava trostruko toliko magnezija. Ovaj mineral igra važnu ulogu u zaštiti organizma od štetnog utjecaja psihičkih stresova i pravi je melem za živčani sustav.

SMOKVE SU DOBAR IZVOR KALIJA I MINERALA

Namirnice bogate magnezijem osobito je preporučljivo uzimati kod napetosti, anksioznosti, depresije i predmenstrualnog sindroma. Smokve su također dobar izvor kalija, minerala koji regulira krvni tlak. Tijekom sezone prednost bi trebalo dati svježim smokvama, koje sadrže  80 posto vode i stoga su manje kalorične.

Treba voditi računa o tome da su smokve jedno od voća s najvećim sadržajem prirodnog šećera – u suhim smokvama ima preko 50 posto grožđanog šećera. Iako one mogu poslužiti kao zdrava zamjena za šećer, oni koji pate od povišenog dijabetesa ili žele smršavjeti ne bi ih trebali konzumirati u većim količinama.

OSIGURAVAJU MOZGU HRANJIVE TVARI

Za njima je ipak korisno posegnuti kod učenja i drugih mentalnih napora jer mozgu osiguravaju lako dostupne hranjive tvari, te tako potiču koncentraciju i pamćenje. Katkad se na svježim smokvama može vidjeti bijeli sloj – riječ je o gljivicama koje mogu izazvati glavobolje I bolove u želucu. Stoga je takve smokve potrebno prije jela temeljito oprati u vrućoj vodi, isprati hladnom vodom, obrisati, pa tek onda jesti.

Stablo smokve uspijeva i u kontinentalnim krajevima, na zaštićenim položajima. Rijetko se razmnožava iz sjemena jer se iz njega razvije poludivlja smokva zvana glušica. Stoga se mnogo češće razmnožava reznicama i  povaljenicama.

U sljedećem nastavku biti će objavljeno 15 ljekovitih recepata koji će vam biti od velike pomoći kad je u pitanju vaše zdravje.

Autor: 24sata.hr/wellness.hr

Share this Post