tjelesna aktivnost u starijoj dobi

Tjelesna aktivnost u starijoj dobi

Čovjek bez obzira na dob može poboljšati svoje zdravlje ako postene više fizički aktivan. Stručnjaci preporučuju da odrasle osobe trebaju 30 – 60 minuta umjerene tjelesne aktivnosti na dnevnoj bazi.

Tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta odnosi se na razinu napora kada dolazi do povećanja frekvencije disanja i otkucaja srca. Postoji nekoliko vrsta tjelesnih aktivnosti koje možete uključiti u svoj trening bez obzira na vrstu aktivnosti koju trenutno provodite.

AEROBNO VJEŽBANJE

Aerobne aktivnosti poboljšavaju zdravlje vašeg srca i pluća, povećavaju izdržljivost, pomažu u smanjenju potkožnih masti te poboljšavaju cirkulaciju. Kako bi vježbanje imalo utjecaj na zdravlje srca mora trajati dovoljno dugo kako bi se povećao protok krvi u mišićima.

Takve aktivnosti su hodanje, trčanje, vožnja bicikla, penjanje stepenicama, hodanje na pokretnoj traci, ples, plivanje ili presakanje užeta. Ove aktivnosti povećavaju broj otkucaja srca i frekvenciju disanja tijekom duljeg vremenskog perioda. Aerobne aktivnosti poboljšavaju funkcije kardiovaskularnog sustava i smanjuju krvni tlak.

Budući da je cilj aerobnih vježbi povećati broj otkucaja srca preporuča se konzultacija sa liječnikom prije započinjanja aktivnosti.

VJEŽBE SNAGE

Vježbanje s utezima je jedini način kako da ubrzate metabolizam kako bi tijelo sagorijevalo više kalorija povećanjem mišićne mase. To je najbolja strategija kako spriječiti nakupljanje kilograma uzrokovano starenjem.

Trening snage, kao što je dizanje utega, jača kosti, poboljšava ravnotežu i povećava mišićnu snagu. Sve to pomaže u sprječavanju osteoporoze i smanjuje rizik od prijeloma kuka pri padu. Također je dokazano da smanjuje bol uzrokovanu artritisom.

Prilikom ove vrste treninga koriste se fitness sprave, utezi, elastične trake. Kako biste spriječili ozljede savjetujte se sa fitness instruktorom kako bi vam pokazao kako pravilno izvoditi vježbe. Općenito, vježbe snaženja možete izvoditi i kod kuće uz pomoć utega kupljenih u sportskoj trgovini ili umjesto toga možete koristiti plastične boce napunjene s vodom ili neku drugu vrstu predmeta iz kućne radinosti. Svaka minuta treninga se isplati. Dovoljno je odraditi dva treninga tjedno po 30 minuta kako bi povećali mišićnu masu i gustoću kostiju.

VJEŽBE ISTEZANJA

Istezanje olakšava kretanje, poboljšava fleksibilnost i sprječava naprezanje mišića i ozljede. Istezanje takođerpomaže da se vaše tijelo zagrije i pripremi za vježbanje.

RAVNOTEŽA

Ove vježbe pomažu u održavanju posture i ravnoteže kako bi prevenirali moguće ozljede prilikom pada. To je posebno važno za starije osobe kako ne bi došlo do prijeloma kostiju. Međutim i mnogi sportaši koriste trening ravnoteže kako bi spriječili ozljede i poboljšali performanse.

 VJEŽBA I STARENJE

Naše tijelo gubi snagu i fleksibilnost starenjem, a postojeći zdravstveni problemi mogu otežati izvođenje svakodnevnih aktivnosti. Međutim, znanstvena su istraživanja dokazala da tjelovježba usporava fiziološki sat starenja. Preporučuje se kombinacija aerobnih i kardio vježbi sa vježbama snage i ravnoteže.

Autor: healthyeating.org

 

Share this Post