tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost u djetinjstvu

Vrijeme provedeno bavljenjem nekom od tjelesnih aktivnosti umjesto za knjigom je dobro provedeno vrijeme i ne utječe negativno na ocjene. Tjelesna aktivnost djece i mladih poboljšava moždane funkcije i uspjeh u školi.

To su zaključci istraživanja koje je provedeno kako bi se dokazao utjecaj tjelesne aktivnosti na djecu i mlade  koje je uključivalo veliki broj stručnjaka različitih specijalnosti iz Velike Britanije, Skandinavije i Sjeverne Amerike.

Istraživanje je obuhvaćalo četiri područja: fitness i zdravlje; intelektualna izvedba; angažman, motivacija i dobrobit te socijalna uključenost strukturiranih i nestrukturiranih oblika fizičke aktivnosti za djecu od 6 do 18 godina starosti u školi i tijekom slobodnog vremena.

DOŠLI SU DO ZAKLJUČKA:

  • da su fizička aktivnost i kardiorespiratorni fitness dobri za razvoj mozga i njegovih funkcija kao i uma kod djece i mladih
  • da fizička aktivnost prije, za vrijeme i nakon škole poboljšava uspjeh u školi
  • da jedna umjerena tjelesna aktivnost ima neposredne pozitivne učinke na funkcije mozga, um i uspjeh u školi
  • da vladanje osnovnim pokretima povećava snagu mozga i akademski uspjeh
  • vrijeme oduzeto od nastave u korist fizičke aktivnosti ne utječe negativno na postizanje dobrih ocjena

FIZIOLOŠKE PREDNOSTI VJEŽBANJA

U smislu fizioloških prednosti vježbanja istraživanje pokazuje da kardiorespiratorna i mišićna aktivnost smanjuje rizik za razvoj bolesti srca i dijabetesa tipa 2 u kasnijoj životnoj dobi te da jača tjelesna aktivnost u djetinjstvu pomaže u kontroliranju tih istih faktora rizika. I umjereni te laganiji intenzitet vježbanja i dalje poboljšava zdravlje srca i metabolizam te je tjelesna aktivnost ključna komponenta u liječenju mnogih kroničnih stanja.

RAZVIJANJE VAŽNIH ŽIVOTNIH VJEŠTINA

No, pozitivni učinci nisu ograničeni samo na fizičko zdravlje. Redovita tjelesna aktivnost pomaže razviti važne životne vještine i povećati samopoštovanje, motivaciju, samopouzdanje i dobrobit što uvelike može pomoći u razvijanju odnosa sa vršnjacima, roditeljima i trenerima. Aktivnosti koje vode računa o kulturi promiču socijalnu uključenost za one iz različitih sredina, nacionalnosti, seksualne orijentacije, vještina i tjelesnih sposobnosti.

Uključivanje tjelesne aktivnosti u svaki aspekt obrazovnog sustava te osiguravanje zaštićenih javnih prostora kao što su biciklističke staze, parkovi i igrališta je učinkovita strategija koja za cilj ima povećanje tjelesne aktivnosti kod djece i mladih te pružanje jednake šanse svima da se bave aktivnošću koja ih zanima.

Autor: medicalnewstoday.com/wellness.hr

Share this Post