tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost nakon srčanog udara

Tjelesna aktivnost se izvodi 3 – 4 puta tjedno. Svaku aktivnost treba započeti zagrijavanjem i istezanjem te završiti istezanjem i relaksacijom…

Tjelesna aktivnost je sastavni dio rehabilitacije nakon preboljenog srčanog udara. Pod tjelesnom aktivnošću podrazumijevamo:

  • hod po ravnom, određenom brzinom na određenoj udaljenosti
  • grupne vježbe
  • vježbanje na sobnom biciklu
  • plivanje u bazenu i moru

Započinje se određenim oblikom treninga, a završava se odmorom. Trening je adekvatno doziran ukoliko disanje ne prelazi granicu od 16 do 19 udaha/izdaha u minuti. Opterećenje je neadekvatno ako se javi bol u prsima, otežano disanje, poremećaj srčanog ritma, slabost, cijanoza. U tom slučaju aktivnost treba prekinuti i javiti se liječniku. S vremenom se stekne iskustvo gdje su granice fizičkog kapaciteta. Poslije tjelesne aktivnosti trebao bi postojati osjećaj svježine i relaksiranosti. Pri najvećoj aktivnosti puls ne smije biti veći od 120 otkucaja u minuti za osobe mlađe od 40 godina odnosno veći od 110 otkucaja u minuti za osobe starije od 50 godina. Ukoliko osoba uzima beta blokatore puls se ne smije ubrzati za više od 20 otkucaja u minuti u odnosu na stanje mirovanja.

SLUŠAJTE SVOJE TIJELO

Da bi tjelesna aktivnost bila sigurna i korisna, ne treba je provoditi dva sata poslije obroka i jedan sat prije obroka. Osoba se ne smije izlagati tjelesnom naporu ukoliko se osjeća umorno ili loše. Također, ne preporučuje se  nikakva tjelesna aktivnosti na hladnoći ( ispod 5°C ), vjetrovitom vremenu, ili vrućini ( više od 30°C ), te ukoliko je vlažnost zraka velika.

Tjelesna aktivnost se izvodi 3 – 4 puta tjedno. Svaku aktivnost treba započeti zagrijavanjem i istezanjem te završiti istezanjem i relaksacijom. Ove pripreme služe da se srce i mišići priviknu na novonastale promjene u organizmu te traju 5 – 10 minuta. Sama tjelesna aktivnost traje 30 – 60 minuta.

DA HODANJU, NE AUTOMOBILU

Preporučuje se što manje korištenje automobila i liftova. Ako se koristi automobil parkirati dalje od radnog mjesta, a ukoliko se koristi prijevoz autobusom izaći jednu stanicu ranije. Sa druge strane, ne treba pretjerivati sa aktivnostima. Nije potrebno nikakvo prisustvovanje u maratonu ili brzo trčanje. Ne preporučuje se ni nošenje težih predmeta te nikakva guranja npr. automobila. Tjelesnu aktivnost ne treba prekidati vikendom i praznicima.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Share this Post