Tajna zdravlja po Kineskoj tradicionalnoj medicini

Tajna zdravlja po Kineskoj tradicionalnoj medicini

Prošlo je stoljeće obilježeno visokim tehnološkim razvojem koje je u području brige za zdravlje unaprijedilo spoznaje o fizičkim i biološkim uzročnicima, ranoj dijagnozi  i liječenju bolesti tijela.

Osim tehnoloških prednosti suvremene medicine u očuvanju zdravlja i liječenju bolesti Tradicionalna kineska medicina je bez ikakve aparature i sintetskih lijekova bila i ostala uspješna u liječenju i prevenciji bolesti od kojih danas pati većina stanovništva zemaljske kugle – stresa, psihosomatskih oboljenja i bolesti lokomotoronog sustava, tzv. kronične nezarazne bolesti.

Tradicionalna kineska medicina je holistička. To znači da traži uzroke i pomaže u oporavku i liječenju svih uzročnik i komponenti zdravlje – fizičkim, psihičkim, socijalnim.

Ljudski je organizam ujedno i materija i energija

Baza teorije Tradicionalne kineske medicine je spoznaja i vjerovanje da je ljudski organizam baš kao i sve što je živo, rezultat umrežavanja materije i energije. Energiju su stari Kinezi nazvali Qi i otkrili  da svaka energija ima dva pola – Yin i Yang. Yin i Yang energetski polovi imaju međusobno suprotne karakteristike nekog stanja ili pojave u kozmosu, prirodi i čovjeku. Te su karakteristike zastupljene kod svakog pojedinca različito. Kada je udio Yin i Yang energije ravnomjeran,  tada je čovjek pretežno zdrav, dobro se osjeća, spreman je da daje i uzima od drugih, suosjećajan je, pažljiv i spreman da uči, radi, suradjuje, da živi u sadašnjem trenutku  i stvara budućnost.

Yin i Yang osobine zdravstvenog stanja

Yin energija u ljudskom tijelu je locirana u svim unutrašnjim tvrdim ili punim organima i njima pripadajućim meridijanima (srce, pluća, slezena, bubrezi, jetra, gušterača), a Yang energija u unutrašnjim šupljim organima (tanko i debelo crijevo, želudac, mokraćni mjehur,žučni mjehur)

Kada je u ljudskom organizmu prisutan višak ili manjak Yina, stradavaju funkcije Yin organa. To se može manifestirati učestalim mokrenjem, oslabljenim disanjem i funkcijom pluća, osjećajem hladnoće, straha, tjeskobe, brige, tuge….

Kada je u organizmu prisutan višak ili manjak Yanga, pojedinac može osjećati lupanje srca, lošu koncentaciju, smetnje sa probavom, pojačano znojenje,  ljutnju, ekstremne izmjene raspoloženja, euforiju, neodlučnost….

Tajna dobrog zdravlja i dobrog osjećaja je u umjerenosti i energetskoj ravnoteži

Umjerenost u načinu života,  ravnoteža Yina i Yanga i nesmetan protok energije u meridijanima prema unutarnjim organima –  rezultira  dobrim zdravljem, bržim i lakšim ozdravljenjem, dobrim osjećajem.

Uspješna u liječenju i prevenciji bolesti od kojih danas pati većina stanovništva zemaljske kugle

Kada je pojedinac zaglavljen u previše istog, dobrog ili lošeg, hladnog ili vrućeg, svjetla ili tame, tuge ili radosti, aktivnosti ili pasivnosti, racionalnom ili iracionalnom… dugoročno zbog prenaprezanja sustav slabi i „puca“ baš na najslabijoj kariki.

Energetsku ravnotežu mogu narušiti:

  • ekstremne emocije poput: brige, tuge, straha, ljutnje….
  • duga izloženost: vlazi, suhoći, vjetru/propuhu, hladnoći, vrućini…
  • pretjerivanje u konzumaciji: vrućeg/hladnog jela ili pića, ljutog, kiselog, slatkog, slanog…..
  • akutne i kronične bolesti izazvane bakterijama, virusima, rak, povrede….

Wellness.hr

Podijeli s prijateljima