ocat

Taj čudesni ocat: Evo kako ga koristiti u kućanstvu

Bijeli je ocat svakako namirnica koja je uvijek u trendu! Tijekom našeg životnog vijeka ocat je u široj uporabi, no znate li da je to tako već 10 tisuća godina? I nije tako bez razloga!

Ocat je zapravo otkriven sasvim slučajno, kada se vino ukiselilo, nastao je ocat, iz riječi vinegar (sour vine) ili kiselo vino. Već je godinama prosječnom kućanstvu ocat taj koji obogaćuje njihove obroke iz dana u dan. Danas naravno u trgovinama postoje dvije varijante octa- onog sintetskog i onog prirodnog.

Iako je naša preporuka svakako ocat dobiven prirodnim putem, na vama je da odlučite, a u nastavku pogledajte kako sve ocat može biti itekako koristan u vašem domaćinstvu:

ODČEPITE ODVODE          

Nama možda i najdraži način korištenja octa u kućanstvu jest- odčepljivanje odvoda. Ova metoda je istovremeno vrlo jeftina i vrlo efikasna. Jednostavno, dodajte 1/3 šalice  sode bikarbone u odvod i zalijte ‘dobrom dozom’ octa. Nakon toga, sve isperite vrućom vodom.

NEKA VAŠA SREBRNINA SJAJI!

Uzmite komad tkanine i umočite ga u ocat. Nježno uklonite sve nesavršenosti s vaše srebrnine. Kako prenosi portal onegreenplanet.org, još jedna opcija jest napuniti vaš (čisti) sudoper s octom i unutra ubaciti srebrninu neka stoji. Rezultat je pravi makeover!

DEZINFEKCIJA

Kako tvrde u organizaciji David Suzuki, fokusiranoj na promociju ideje održivog razvoja, bijeli je ocat prirodno i sigurno dezinfekcijsko sredstvo. Zato, sljedeći put preskočite agresivne kemikalije sredstava za čišćenje.

OČISTITE SVOJ HLADNJAK

Pomaže uklanjanju neugodnih mirisa, čisti ostatke hrane i prljavštinu koja se tijekom vremena nakuplja u hladnjaku, naročito u kombinaciji s toplom vodom.

UNAPRIJEDITE SVAKI KOLAČIĆ

Samo jedna žličica octa transformirat će bilo koji veganski recept za kolačiće. Kolačići koji sadrže ocat, lakši su i prhkiji od onih koji ga ne sadrže.

NAPRAVITE VLASTITE DEZINFEKCIJSKE MARAMICE

Jednostavno, poderite onu prastaru majicu koji više ne nosite, a žao vam je baciti ju. Zatim komade tkanine umočite u ocat i obogatite eteričnim uljem.

IZBACITE VAN CIGARETNI DIM

Dim cigarete zadržat će se godinama u nekom prostoru, ako mu to dopustite. Najlakše ćete ga izbaciti, postavite li otvorenu zdjelu s octom u centar prostora gdje se puši. Neka zdjela ostane stajati barem jedan cijeli dan.

Autor: wellness.hr

Share this Post