masaza u vlastitom domu

Sve prednosti masaže u vlastitom domu

Znate li one mini kvizove na raznim društvenim mrežama, s pitanjima- da možete izabrati samo jedan, koji biste od navedenih servisa odabrali na doživotno korištenje- vlastitog vrhunskog kuhara, najbolju kućnu pomoćnicu ili vrhunskog masera koji je uvijek na raspolaganju, samo za vas?

Mi smo za opciju broj tri!

No, onda se sjetimo kućnih poslova, koliko nam je mrsko prati posuđe, pa se još jednom zamislimo… No, na stranu maštarenje. Čak i da novac nije problem (što u ovom slučaju rijetko nije), za većinu žena, naročito majki, vrlo je teško pronaći tih sat vremena u danu i ‘pobjeći’ na masažu. Majke su često na dnevnoj bazi izložene velikoj količini stresa, dobar dio tog stresa proizlazi upravo iz nemogućnosti da se dovoljno kvalitetno organiziramo i ‘polovimo’ sve dnevne obaveze na vrijeme. Upravo iz tog razloga, masaža kod kuće čini se kao idealno rješenje koje nam štedi vrijeme i novac, a istovremeno donosi toliko potrebnu relaksaciju i ‘bijeg’ od svakodnevice.

RAZMAZITE SVOJE TIJELO

Osim one očite- relaksacije i otpuštanje stresa, masaža ima zaista mnoge, mnoge blagodati za opće mentalno i tjelesno zdravlje čovjeka. U današnje vrijeme, masaža je često pripisana i od doktora, fizioterapeuta i kiropraktičara, iz mnogih razloga.

Masaža može rangirati od laganog pritiska do dubokog i intenzivnijeg i postoje mnogi tipovi masaže, a neke ćemo ovdje izdvojiti:

  • ŠVEDSKA ILI KLASIČNA MASAŽA

Relativno blaga masaža, koja se koristi tehnikom dugačkih, nježnih pokreta glađenja i lupkanja. Uglavnom je cilj ove masaže relaksacija i opuštanje.

  • DEEP TISSUE MASAŽA

Duboka masaža tkiva i meridijana obuhvaća tehnike koje se fokusiraju na dublje nivoe mišića. Cilj ove terapije i masaže je da otkloni kronične bolove i napetosti unutar tijela kroz lagane, ali duboke pokrete i pritisak. Tehnike se primjenjuju unakrsno na duž mišića, tetiva i fascije ili prate njihov tok i putanju mišićnih meridijana. Kada su mišići u stresnom stanju, blokiraju kisik i hranjive materije, izazivajući upale i nagomilavanje toksina, a masaže tkiva i meridijana opušta mišiće, otklanja toksine i poboljšava cirkulaciju i razmjenu kisika.

  • SPORTSKA MASAŽA

Koristi se kombinacija različitih tehnika kako bi se pomoglo u prevenciji ili bržoj rehabilitaciji od sportskih ozljeda.

  • TRIGGER POINT MASAŽA

Usmjerena je na tretman ‘trigger’ točki (okidač) koje podrazumijevaju osjetljivo mjesto u mišiću, tetivi, ligamentima, koži i zglobnoj čahuri. Karakterizira ih lokalna i iradijacijska bol na pritisak, ovisno o vrsti.

Evo i odličnog tutoriala za masažu kod kuće…

MASAŽA JE POTREBA DANAŠNJEG VREMENA

Sigurno jest da ste u bilo kojem obliku i vi imali priliku isprobati neku od masaža. No, bez obzira na tip same masaže, one pomažu na nekoliko načina:

  1. Opuštanje mišića

Masaža omogućuje vanjski pritisak na mišiće i pomaže u smanjenju tenzije. Ovo je zapravo i najčešći razlog zašto ljudi prakticiraju masaže.

  1. Pospješuje fleksibilnost i smanjuje ozlijede

Pritisak i istezanje mišića pomažu kod opće fleksibilnosti mišića. Sportaši najčešće redovito prakticiraju masaže kako bi poboljšali fleksibilnost i tako smanjili vjerojatnost ponovne ozlijede (kao i pomoć kod rehabilitacije nakon ozlijede).

  1. Pospješuje imunitet

Iako manje poznato, masaža pomaže u poboljšanju imunosti organizma stimulirajući tok limfe u tijelu. Ovo pomaže jačanju imununiteta.

  1. Skraćuje boravak u bolnici

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su redovito prakticirale pred- porođajnu masažu, puno lakše i brže postigle nivo oporavka poslije poroda, radi poboljšanja cirkulacije i pojačane relaksacije uoči samog poroda.

  1. Poboljšava kvalitetu sna

 Brojna su istraživanja pokazala da masaža ima znatne pozitivne efekte na kvalitetu vašeg spavanja. Ovo se pak povezuje s utjecajem masaže na delta valove, koji nam omogućuju duboki san.

Autor: wellness.hr

Foto by: relaxathomemassage.com

Share this Post