imunoloski sustav

Super namirnice za imunološki sustav

Imunološki sustav može oslabiti zbog loših prehrambenih navika, kao i zbog nedostatka fizičke vježbe. Previše stresa također može narušiti imunološke funkcije i ugroziti imunitet. To povećava i rizik i ozbiljnost infekcije.

Centimetar prevencije vrijedi kilometar izlječenja.

Imunološki sustav sastoji se od mreže stanica i organa.  Hrana koju jedete ima ogroman utjecaj na vaš imunološki sustav.

Evo nekoliko super namirnica prepunih vitamina i minerala koji vam mogu pomoći da vaš imunološki sustav ostane jak:

Limun – Limun sadrži dodatni vitamin C i može normalizirati Ph tijela

Jabučni ocat – Sadrži mnoštvo mikroelementa kao što su kalij, kalcij, fosfor, natrij, magnezij, željezo i sumpor.

Jogurt i kefir   – Oba sadrže korisne bakterije koje jačaju crijeva u borbi protiv parazita, bakterija i virusa.

Kurkuma – Moćno protuupalno sredstvo i ima svojstva koja omogućuju stvaranje više imunih stanica.

Češnjak – Sadrži sumporne spojeve koji štite od bolesti.

Origano – bogat antioksidansima i zasićen fenolnim kiselinama i flavonoidima.

Đumbir – Smanjuje žgaravicu, migrenu i sprječava rak debelog crijeva i jajnika. Đumbir vašem imunološkom sustavu daje dodatni poticaj za rad.

Brokula – bogata vitaminima i mineralima; jedan od najučinkovitijih pojačivača imunosti. Sadrži antikancerogene i snažne antioksidativne spojeve, vitamine A, C i E,

Crvena paprika –Povećava razinu energije i jača vaš imunološki sustav. Izvrstan izvor vitamina C; od svog voća i povrća, crvena paprika jedan je od najboljih izvora vitamina C.

Zeleni čaj – jača imunološki sustav i bori se protiv bakterija i virusa. Sadrži epigalokatehin galat (EGCG), koji sprečava replikaciju i razmnožavanje virusa; sredstvo za borbu protiv raka.

Bundeva – bogata beta-karotenom, glavnom komponentom vitamina A. Vitamin A sprečava rak i jača staničnu komunikaciju u imunološkom sustavu. Sjemenke bundeve također su izvrstan izvor proteina i cinka.

Share this Post