sunce

Sunce je zdravo…

Kada govorimo o zaštiti od sunca ne smijemo zaboraviti da je sunčanje zdravo, odnosno da ćemo si sa pre malo sunčanja nanijeti više štete nego li pretjeranim sunčanjem. Kozmetika za sunčanje nam upravo pomaže da na suncu možemo boraviti duže i konzumirati sve njegove dobrobiti.

Pod utjecajem sunčevih zraka u našem tijelu nastaje pigment melanin radi kojega naša koža tamni, ali još važnije od toga- melanin sudjeluje u stvaranju vitamina D koji pak stvara zaštitu od brojnih upalnih procesa. Jedan od tih upalnih procesa je i suncem izgorena koža. Nedostatak vitamina D je povezan s mnogim tipovima karcinoma uključujući najsmrtonosnije vrste raka dojke čije moguće pojave umanjuje za čak 50%.

DJECA SUNCA

Mogli bismo slobodno reći da su sva živa bića na planeti, pa tako i mi, djeca sunca i njegove energije. Sunce život koje je stvorilo redovito i podržava. Biljke koje su temelj hranidbenog lanca, žive pretvaranjem sunčeve svjetlosti (uz vodu i minerale) u ugljikohidrate. Isto tako znamo da ptice selice prevaljuju stotine kilometara u letu bez hrane, kada bi ovisile samo o njoj ubrzo bi se iscrpile. Upravo je sunce to koje im daje potrebnu energiju. Mnoge osobe prakticiraju Sungazing- gledanje u sunce pri zalasku i izlasku- i time dobivaju dovoljno direktne energije za pojačanu aktivnost ili smanjenje prehrane. Naše su oči, naime, u stanju metabolirati 9% sunčeve svjetlosti .

UVA, UVB, UVC

Od ukupnog zračenja sunca, na toplinsko zračenje otpada 56%, na vidljivo svjetlo 39%, a samo 5% na ultraviolentno (UV) zračenje na koje obraćamo pozornost kada govorimo o zaštiti od sunca. Ultraljubičasto zračenje sastoji se od A, B i C zraka (UVA, UVB i UVC).

Naše su oči, naime, u stanju metabolirati 9% sunčeve svjetlosti .

Ultraljubičasto zračenje A / UVA (4,9%)- uzrokuje fotobiološki kumulativno djelovanje, prodire u dublje slojeve kože. Izaziva neposrednu pigmentaciju, a pri jačem izlaganju prerano starenje kože (boranje). Kasnije u životu može izazvati i rak kože.

Ultraljubičasto zračenje B / UVB (0,1%)- ne prodire u dublje slojeve kože. Uzrokuje indirektnu pigmentaciju kože, a pri jačem izlaganju dolazi do eritema (crvenila) kože. Izaziva prerano starenje kože, ali i rak kože.

Ultraljubičasto zračenje C / UVC– nema važnu ulogu zbog apsorpcije od ozonskog sloja u stratosferi, osim kod teških oštećenja ozonskog sloja. U potkožnom tkivu zrake mogu promijeniti strukturu kolagena i elastičnih vlakana, izazvati otvrdnuće i hrapavost kože, a mogu dovesti i do oštećenja DNA, što je predispozicija za razvoj raka kože.

GUBITAK KOLAGENA I ELASTIČNOSTI

Izazivanje sunčanice je jedan od realnih opasnosti od sunca kao i opekline na koži. Sve ljudske rase osim afrikanaca imaju relativno malo melanina u koži, no lako ga dobivaju izlaganjem kože sunčevim zrakama. Nenjegovana koža bez obzira na veliku količinu pigmenta, nepravilna prehrana i nedovoljna hidratacija uzrokuju užurbano starenje kože koja gubi kolagen i elastičnost.

Osnovna pravila zažtite od sunca su nam svima znana: ne izlagati se suncu između 11 i 16 sati, koristiti šešir sa širokim obodom i sunčane naočale, zaštitnu kremu ili ulje, malu djecu ne izlagati suncu… Uz to je dobro znati da pijesak na plaži može reflektirati do 25% UV zraka što povećava izloženost, te da čak 95% UV zraka prodire u vodu, a 50% i do 3 metra dubine što znači da niti u vodi nismo dovoljno zaštićeni.

TIPOVI KOŽE

Intenzitet zaštite također ovisi o našem tipu kože.

U našem su podneblju rijetke osobe s izrazito bijelom kožom tipa 1. Budući da je jako osjetljiva, savjetuje se korištenje faktora 20 – 30.

Tip 2 je svjetla koža sa velikom sklonošću opekotinama. Na suncu se savjetuje se korištenje faktora 12 – 15.

Tip 3 je tamna koža koja normalno reagira na sunce i rijetka je pojava sunčevih opekotina. Savjetuje se korištenje faktora 10.

Tip 4 je mediteranski tip kože. Osjetljivost je mala i postoji neznatna sklonost stvaranja opekotina. Savjetuje se korištenje zaštite sa faktorom 4 – 6.

Također je važan stupanj insolacije izražen UV indeksom koji predstavlja indikator izloženosti UV zračenju, odnosno očekivani rizik prekomjernog izlaganja suncu.

  • minimalni- između 0 i 2; opasnost od UV zračenja je neznatna
  • niski indek- 3 i 4
  • srednji indeks- 5 i 6
  • visoki indeks- 7 do 9
  • vrlo visoki – 10 i više

Za visoke i vrlo visoke UV indekse potrebno je primijeniti zaštitne mjere.

Autor: Wellness.hr

Podijeli s prijateljima