Sunce- dobro je znati…

Sunce – dobro je znati…

Proljeće i lijepo vrijeme podrazumijeva skidanje tople odjeće i izlaganje kože suncu. Osim ugode, sunce nam je potrebno i kao izvor vitamina D koji pomaže našem tijelu da upija kalcij za jake i zdrave kosti.

Ali, većini ljudi ne treba puno vremena na suncu da bi dobili potreban vitamin D. Uz to, neprestano izlaganje suncu bez zaštite, ako govorimo o UV sunčevom zračenju, može izazvati oštećenja kože, očiju, slabljenje imunološkog sustava, ali i ozbiljnije bolesti poput raka kože.

Djeca uglavnom životnu količinu sunca upiju do svoje 18. godine pa je na roditeljima da ih nauče kako da uživaju u suncu, ali sigurno. Ako poduzimate mjere opreza, značajno možete smanjiti mogućnost da vaše dijete razvije neku težu bolest.

Prvo, mit je da se izlaganje ultraljubičastom zračenju može opravdati u ime apsorbiranja vitamina D.

Svake se godine, kako se približava ljeto, često pitam o tome kako postići ravnotežu između boravka na otvorenom i uživanja u svemu onome što ljeto pruža i izbjegavanja negativnog utjecaja sunca. Moj uobičajeni odgovor jest da ako znaš pravila, znaš i kako uživati u svim blagodatima sunca i ljeta – sigurno, kaže dr. Justin Plasecki. Ključ u postizanju balansa leži u znanju tj. u poznavanju nekoliko osnovnih činjenica kako se ponašati na otvorenom.

Prvo, mit je da se izlaganje ultraljubičastom zračenju može opravdati u ime apsorbiranja vitamina D. Činjenica je da dobivamo dovoljnu i zdravu količinu vitamina D izlažući se 15 minuta direktnom sunčevom zračenju kroz dlanove na rukama.

Drugo, incidencija raka kože (kumulativno izlaganje je najveći faktor rizika) jest u porastu. Karcinom bazalnih i skvamoznih stanica danas je češći nego svi ostali karcinomi zajedno. Ove bolesti mogu ugroziti život, ali najčešće je riječ o bolestima koje nam narušavaju kvalitetu života jer uništavaju i deformiraju našu kožu.

Stoga se mnogi pitaju trebamo li se skrivati ispod stabla svaki puta kad vidimo sunce? Dr. Plasecki kaže ne. Mnogi će se raspravljati, i ja ću se s njima složiti, dodaje, da moramo živjeti život na najjače i uživati u aktivnostima na otvorenom. Jer upravo mnoga naša prijašnja sjećanja i iskustva dogodila su se upravo na otvorenom. No, da bismo u potpunosti uživali i živjeli na suncu moramo biti pametni, proaktivni, informirani i svjesni u isto vrijeme. Uključite zdravi razum i budite umjereni, kao uostalom i u svemu drugome u životu.

Pet ključnih savjeta možete pročitati na sljedećem linku:

http://awomanshealth.com/summer-sun-safety-tips/

Autor: Mary Novosel

http://www.total-natural.hr/