uredan prostor

Stvara li uredan prostor uredan um?

“ Uredan dom čini uredan um ”, kažu. Ali je li doista tako? U ovom postu istražite prednosti uklanjanja nereda, pospremanja i organiziranja vašeg prostora, kao i zamke i najbolje načine da maksimalno povećate učinak čišćenja i poboljšate svoju mentalnu dobrobit.

Kako se osjećamo zbog nereda i neorganiziranosti?

Imati previše stvari natrpanih oko vas može ometati. Prema jednoj studiji (Princeton Neuroscience Institut) , prisustvo puno vizualnih podražaja kada se pokušavate koncentrirati na jedan podražaj rezultirat će natjecanjem više predmeta s vašom pažnjom. Pojednostavljeno, ako se po vašem mišljenju događa previše, morat ćete se više koncentrirati da biste obavili zadatak.

Međutim, nered može biti od pomoći, ovisno o tome kako volite raditi. Kreativni ljudi mogu imati koristi od ‘organiziranog kaosa’ ili jednostavno uživati ​​u tome što su u blizini svi alati i vizualni elementi koji podržavaju njihov rad.

Pretjerano dezinficiran prostor na radnom stolu također može biti ometajući sam po sebi, pa bi vam moglo dobro doći ako odaberete nekoliko vizualnih predmeta u kojima se osjećate ugodno, kao što je biljka ili smislena fotografija.

Prednosti sređivanja radnog prostora

Ako smatrate da vas nered u radnom prostoru ometa, možete doživjeti višestruke prednosti od pospremanja svog radnog prostora. To uključuje: Stvaranje više fizičkog prostora kako biste mogli bolje izvršiti zadatak. Doživite osjećaj postignuća od pospremanja, što će vas motivirati u zadatku koji imate pred sobom

Međutim, zateknete li se ikad da odgađate zadatak i umjesto toga čistite? Lako je odgoditi zadatke koji zahtijevaju da izađemo iz naše zone udobnosti i prepustiti se lakšem zadatku kao što je pranje suđa ili slaganje papira.

Ako doživite ovo, dajte si vremensko ograničenje za čišćenje. Prirodno je osjećati tjeskobu zbog približavanja zastrašujućem zadatku, a čin rješavanja lakšeg zadatka zapravo može biti od koristi kada konačno sjednete raditi na zahtjevnijem zadatku.

Share this Post