stres i blagdani

Stres i blagdani? Ove godine ga spriječite

Zamišljate li već sada svoju budućnost ovih blagdana? Izgleda da je blagdansko vrijeme- vrijeme pretjerivanja. Pretjerivanja u jelu, piću, zabavi i izraženim emocijama.

Kombinacija obitelji, hrane, šopinga i zabave za mnoge od nas je zapravo vrlo stresno. No, prije nego se unaprijed pomirite sa još jednim po redu stresnim blagdanima, uzmite nekoliko dubokih udaha, poslušajte naših par savjeta i izbjegnite dramu…

UNAPRIJED ODREDITE ‘NEPRIJATELJE’

Svi mi imamo onih nekoliko ‘slabih točaka’ za koje nažalost naša uža obitelj i najbliži prijatelji itekako dobro znaju i vrlo rado ističu. Ne dajte se isprovocirati! Ključ je u tome da unaprijed budete svjesni koje su to točke ili teme, jer, kada se obitelj okupi- neugodne priče izlaze na vidjelo!

UTVRDITE ‘SIGURNU OSOBU’

Onaj jedan prijatelj koji uvijek na vas djeluje tako smirujuće… E, pa upravo taj vam je potreban! Neće biti na zabavi? Upozorite ga da će njegova pomoć vjerojatno biti potrebna i imajte ga na brzom biranju!

MANJE JE VIŠE

Bilo da je u pitanju alkohol, darivanje, ili trajanje kućne zabave, pravilo je isto- kvaliteta uvijek ispred kvantitete. Ponekad su tri dana sasvim dovoljno vremena za posvetiti intenzivnom druženju s obitelji. No, kada se taj odmor produži na četvrti dan, nevolje kreću…

NE OSUĐUJTE UNAPRIJED

Kako prenosi portal Spafinder.com, psiholog Carl Rogers izmislio je frazu: ‘ bezuvjetan pozitivni odnos’ koji se definira kao bezuvjetno prihvaćanje bez osude, bez obzira na to što određena osoba kaže ili učini. Ipak, ovo nipošto ne znači da nečija djela ili ponašanje imaju tvoj oprost ili odobrenje. Ovo znači da uz samo malo samokontrole i pozitivnih misli, blagdanska okupljanja mogu čak biti i zabavna.

Autor: wellness.hr/spafinder.com

Share this Post