Što znači tamno crvena, ružičasta i tamno smeđa boja mjesečnice?

Što znači tamno crvena, ružičasta i tamno smeđa boja mjesečnice?

Mjesečnica govori jako puno o tvom zdravlju. Američko Sveučilište za porodništvo i ginekologiju savjetuje da se mjesečnica promatra kao vitalni znak zdravlja, na isti način kao što promatramo krvni tlak, puls i temperaturu. Mjesečnica može pružiti detaljan uvid u hormonalnu ravnotežu tijela.

Svijetlo crvena prema ružičastoj

Svijetla mjesečnica može signalizirati nisku razinu estrogena u tijelu, posebno ako je količina menstrualne krvi manja no inače. Studije su pokazale da intenzivna tjelovježba može sniziti razinu estrogena i tako utjecati na tvoj menstrualni ciklus.

Iako ti se možda čini da to i nije neki problem, niska razina estrogena izlaže te većem riziku za razvoj osteoporoze. Osim tjelovježbe, svijetlu i oskudnu mjesečnicu mogu uzrokovati loša prehrana, sindrom policističnih jajnika i približavanje ulasku u menopauzu, prenosi womenshealthmag.com.

Vodenasta

U prvom redu, to može biti znak ozbiljnijeg nedostatka hranjivih tvari u organizmu. “Bjelkasta, razrijeđena mjesečnica može biti znak teške anemije”, tvrdi ginekologinja Alyssa Dweck. Ako kroz 2 ili 3 ciklusa ne dođe do promjene na bolje, svakako se obrati liječniku radi testiranja krvi.

Također, ako imaš suprotan problem – jako obilne mjesečnice zbog kojih mijenjaš uložak ili tampon svakih sat vremena, ne bi bilo loše da prekontroliraš krv. Obilne mjesečnice mogu uzrokovati anemiju.

Tamno smeđa

Vjerojatno je riječ o krvi koja se dulje vremena zadržala u maternici i sada izlazi van. Nema razloga za paniku, to je sasvim normalno i svima se ponekad dogodi.

Dob prve mjesečnice diktira ulazak u menopauzu “U tom slučaju krv provede više vremena u oksidaciji i zbog toga potamni”, objašnjava Dweck.

Gusta i s ugrušcima

Ovakva mjesečnica može biti simptom niske razine progesterona i vrlo visoke razine estrogena. Dweck smatra da je poneki manji ugrušak s vremena na vrijeme potpuno normalan, ali pojava čestih i velikih ugrušaka može biti znak ozbiljnog poremećaja ravnoteže hormona.

Druga, rjeđa, mogućnost su fibroidi maternice – benigne izrasline koje se često javljaju nakon trudnoće. Nisu naročito opasne, ali mogu biti jako bolne. Ultrazvučnim pregledom se može utvrditi jesu li u pitanju fibroidi ili ne.

Što otkrivaju boja i miris iscjetka?

Mješavina sive i crvene U ovom slučaju, moguće je da se radi o infekciji, bilo gljivičnoj ili spolno prenosivoj, posebice ako je mjesečnica popraćena izrazito neugodnim mirisom. Potrebno ti je odgovarajuće liječenje, nakon što ginekolog pretragama utvrdi o čemu je točno riječ.

Kada dođe do spontanog pobačaja, žene ponekad primijete sivkaste ugruške, nalik jetrici, navodi Dweck. Stoga, ako postoji mogućnost da si trudna i primijetiš ovu pojavu, hitno se javi liječniku. Kako menstrualni ciklus mijenja ženski mozak? Jarko crvena Boja “normalne” mjesečnice varira od žene do žene, ali u većini slučajeva upravo je jarko crvena boja znak zdrave i uobičajene mjesečnice.

Autor/Photo by: zdravakrava.24sata.hr

Share this Post