komedoni

Što su komedoni i kako ih liječiti

Za mnoge je borba protiv akni, potraga za čistim, blistavim tenom doživotno putovanje. Jedan od najboljih načina da poboljšate stanje i teksturu površine vaše kože je razumjeti kakvu vrstu akni imate kako biste ih mogli bolje liječiti. Uostalom, hormonske akne izgledaju drugačije od komedonalnih akni ili mitesera.

Što su komedoni?

Komedoni su neupalni oblik akni, a prema tipu razlikujemo crne i bijele komedone. Crne komedone ili mitesere treba dalje razlikovati od normalnih proširenih pora. Miteseri su najčešće smješteni na T-zoni, a od normalnih proširenih pora razlikuju se veličinom, značajno tamnijom bojom i lokalizacijom.

Miteseri su otvoreni komedoni u proširenoj pori, sačinjeni od oksidiranog keratina i nagomilanog pigmenta melanina iz odbačenih stanica i iz njih se rijetko razvijaju upalne promjene. Zatvoreni komedoni su, s druge strane, tempirana bomba. Zatvoreni komedon je smješten dublje u folikul, a pojavljuje se u vidu papule u boji kože (0,1 do 3mm).Nema istjecanja sebuma na površinu kože, što je jedan od preduvjeta za ramnožavanje bakterija, a time i nastanak akne. Ovisno o dubini folikularnog kanala na kojoj je upala locirana, razvit će se lakši ili teži oblici akne

O čemu ovisi boja komedona ?

Ako je komedon otvoren prema zraku, njegova površina izgleda crna zbog oksidacije iz okolnog zraka. Ako je komedon bijele boje, on je zatvoren u koži, pa unutrašnjost komedona izgleda bijela. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešća područja su lice, vrat, uši i leđa.

Kako liječiti komedone

Loša ideja je istiskivati ​​komedone, jer to može izazvati upalnu reakciju, a  kada se zatvoreni komedon stisne, iz njega se neće izlučiti materijal. Stoga se obratite kozmetičarki koja će izabrati metode i proizvode koje će vas riješiti komedona.

Među proizvodima koje će koristiti za liječenje i uklanjanje komedona su mogući:

Benzoil peroksid : jedan od najučinkovitijih tretmana jer prodire duboko u kožu, ubija bakterije, smanjuje upalu, a zatim djeluje kao piling. Međutim, benzoil peroksid može biti iritantan, stoga prepustite svoje komedone iskusnoj kozmetičarki

Salicilna kiselina: Ovo je vrsta beta-hidroksi kiseline koja pomaže u liječenju komedona.Djeluje nježno kidajući veze koje drže stanice kože zajedno kako bi se one mogle opustiti i oljuštiti.  Koncentracija se individualno prilagođava stanju kože klijenta

Derivati ​​vitamina A: To uključuje retinoide i retinole, koji djeluju kao piling i ubrzavaju izmjenu stanica, tako da dobivate čistiju površinu. Pojavljuje se nova koža, jer se s vremenom stara koža ljušti.

Kako spriječiti pojavu komedona ?

Ako ste iskusili komedonalne akne, definitivno niste sami. Velika većina ljudi će imati ovaj problem  u nekom trenutku svog života. Međutim, češće je u tinejdžerskim godinama jer hormoni puberteta stimuliraju žlijezde lojnice na lučenje sebuma.

Međutim, budući da brojni drugi čimbenici uzrokuju stvaranje komedona, izbjegavajte pretjeranu upotrebu gustih hidratantnih krema, ne pušite, ne boravite u prostoriji s visokom vlagom i ne konzumirajte hranu s visokim glikemijskim indeksom.

Komedoni se mogu  liječiti i ukloniti kemijskim pilingom i ekspresijom.

Kemijski piling lica je medicinsko estetska procedura koja daje trenutno poboljšanje strukture i kvalitete kože s dugotrajnim efektom. Tretman kemijskim pilingom pomlađuje i zateže kožu lica, vrata i dekoltea.

Kemijski piling rješava različite problematike kože: sitne bore, gruba i hrapava koža, proširene pore, akne, hiperpigmentacijske mrlje.

SAZNAJ VIŠE

Share this Post