Što se svakako mora nalaziti na jelovniku trudnice?

Što se svakako mora nalaziti na jelovniku trudnice?

 

Ženama je u trudnoći potrebno samo oko dodatnih 300 kcal, ali je vrlo važno koje namirnice se konzumiraju. Mnoge buduće majke ranije prikupljaju informacije o namirnicama koje trebaju jesti u trudnoći i u kojoj mjeri.

Trudnički jelovnik svakako treba biti raznovrstan i uravnotežen. Zdrave namirnice poput špinata, brokule, jogurta, crvene paprike, proizvodi od soje, grah, zobene pahuljice, orasi, jaja i mrkva su izrazito poželjni tijekom trudnoće.

Koliko kilokalorija (kcal) treba unositi prema tromjesečjima?

U prvom tromjesečju nije potreban dodatni energetski unos, a zbog mučnina se često događa da i gube kilograme na početku trudnoće. U drugom tromjesečju potrebno je dnevno 300 kilokalorija (kcal) više, dok u posljednjem 450 kilokalorija (kcal). U slučaju da je žena prije trudnoće imala problema s kilogramima, bilo da je riječ o pothranjenost ili pretilosti, trebat će veći ili manji energetski unos – prema dogovoru sa svojim liječnikom odnosno ginekologom.

Nikako se ne preporuča slijediti ekstremne prehrambene režime i izbacivati skupine namirnica iz prehrane. Dakle, stroge redukcijske dijete, loše planirana veganska prehrana ili neki od drugih neodgovarajućih načina prehrane ne dolaze u obzir.

Koliko obroka i na što obratiti pozornost?

Dnevni energetski unos potrebno je prilagoditi preporučenom unosu kilokalorija (kcal). Obroke je preporučljivo rasporediti u više manjih, učestalih obroka, svakih 2 do 3 sata. Posebno treba izbjegavati prejedanje.

Mnoge trudnice žude za određenom hranom i namirnicama pa ne mogu bez čokolade, keksa i brze hrane. Ponekad si smiju udovoljiti, no potrebno je uspostaviti kontrolu kako bi se smanjio unos štetnih sastojaka poput onih u rafiniranim proizvodima. Iznimno je važno da trudnica doručkuje svako jutro, redovito se bavi tjelovježbom i priprema zdrave obroke i grickalice.

Poželjno je konzumirati smrznuti jogurt umjesto sladoleda, mineralnu vodu sa sokom umjesto gaziranih pića, grožđice umjesto bombona, kruh od banane umjesto kolača, domaći čips od jabuke umjesto kupovnog čipsa, krekere umjesto kolačića i kakao ili rogač umjesto čokolade.

Koje namirnice su poželjne?

Kada je moguće, treba birati namirnice iz organskog uzgoja. Svakako je važno konzumirati svježe voće poput jabuka, sezonsko povrće poput brokule, rajčice i poriluka, mahunarke poput graška. Poželjan je unos male plave ribe (srdele), jaja i mliječnih proizvoda koji osiguravaju izvor kvalitetnih proteina. Svježe voće i povrće su izvor vitamina i minerala, a maslinovo ulje izvor masti.

Izvori masti moraju biti kvalitetni, bogati nezasićenim i siromašni zasićenim masnim kiselinama, poput maslinovog, repičinog, bućinog ulja, orašastih plodova i plave ribe.

Osobito je važno pravilno se hraniti tijekom prvog tromjesečja budući da se tada intenzivno razvijaju bebini organi. Za vrijeme trudnoće kvalitetni i manji međuobroci, unos folata, vitamina B6 željeza i omega-3 masnih kiselina mogu pomoći i u borbi protiv jutarnjih mučnina.
Što trebate izbjegavati?

Ono što svakako treba izbjegavati tijekom trudnoće, a s čime su suglasni gotovo svi liječnici i nutricionisti jesu sushi, alkohol i neke vrste sireva. Različita su mišljenja oko konzumiranja ribe te svakako ne treba pretjerivati s kofeinom. Važno je izbjegavati slatkiše i tzv. junk food.

Jedna stvar oko koje se svi slažu jest uzimanje vitaminsko-mineralnih dodataka za trudnice, koji imaju izrazito velik utjecaj na rast i razvoj fetusa. Dodatci poput spomenute folne kiseline imaju važnu ulogu u dijeljenju stanica i formiranju struktura. Almagea® PRENATAL OMEGA3+ je dodatak prehrani u kojima su ujedinjene najvažnije hranjive tvari potrebne trudnicama- vitamini i minerali te omega-3 masne kiseline

Autor: klokanica.hr

Share this Post