Što se događa tijekom posta u ljudskom tijelu ?

Što se događa tijekom posta u ljudskom tijelu ?

Suzdržavanje od pretjerivanja u hrani ili povremeni post od davnina je poznato kao “sredstvo” pročišćavanja i jačanja organizma – fizičkog, psihičkog, spiritualnog.

Saznajte što se događa u ljudskom tijelu tijekom posta ili gladovanja ?

  • Tijelo nakon 6 sati posta uočava da glukogen počinje opadati. Na početku gladovanja tijelo najprije troši zalihe glikogena - osnovnog tjelesnog ugljikohidrata koji se nalazi u jetri i mišićima.
  • Nakon 9 sati ponestaje zaliha glukogena.
  • Od 9 do 16 sati počinje se generirati hormon rasta.
  • Autofagija počinje od 16 sati nadalje. Naime u nedostatku hrane koja potiče stvaranje zaliha glikogena, proteina i masti, tijelo počinje razgrađivati zalihe ili vlastito tkivo. No, organizam to čini tako da prvo razgrađuje nepotrebne masne naslage, a tek kasnije poseže za mišićnim tkivom
  • Od 22 sata raste broj matičnih stanica u tijelu, što je najmoćniji izvor regeneracije stanica.

Tijekom posta  u organizmu se potiču adaptacijski metabolički procesi: smanjuju se metabolički, hormonski, upalni rizični čimbenici za nastanak dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a moguće i malignih bolesti.

Kome nije preporučeno postiti ?

Postiti ne bi trebali: djeca u rastu i razvoju, trudnice i dojilje, pacijenti s uznapredovalim karcinomom, dijabetesom, tuberkulozom i ozbiljnim kardiovaskularnim bolestima, te osobe s hipoglikemijskim krizama.

Napisala: Jelica Popić,dr.med., ravnateljica Učilišta Lovran – medical wellness akademije